Program podrške uvođenju ekološke sertifikacije za hotele

0
Ecolabel

Opština Tivat i Turistička organizacija Tivat, u partnerstvu sa projektom „Razvoj niskokarbonskog turizma“, učestvuju u programu podsticaja za dodjelu međunarodnih ekoloških sertifikata za hotele: „EU Eko znak“ i „Travelife“. Hoteli na ovaj način dobijaju potvrdu poslovanja u skladu sa načelima održivog razvoja.

„Svi turistički poslenici zainteresivani za sticanje pomenutih eko sertifikata mogu se prijaviti popunjavanjem za to predviđenog formulara, a rok za prijavu je 23. april. Prva tri prijavljena objekta, ove oznake kvaliteta dobiće besplatno, i to zahvaljujući udruženim sredstvima partnera u programu. Formular je dostupan na zvaničnoj internet prezentaciji Opštine Tivat“- saopšteno je danas iz lokalne uprave.

Travelife

Korist od sticanja eko sertifikata je višestruka: hoteli koji posjeduju ekološki sertifikat prepoznati su kao privredni subjekti koji vode najveću brigu o životnoj sredini. Oznaka je potvrda da hotel u praksi sprovodi ekološki koncept rada, štedi energiju i vodu, brine se o očuvanju prirodnog okruženja, radi na promociji održivog saobraćaja i na redukciji stvaranja otpada. U ovim objektima se intenzivno sarađuje sa gostima i zaposlenima kako bi se razvijala ekološka svijest. Pored ostvarenih ušteda i stvaranja imidža lidera u poslovanju, sertifikovani hoteli dobijaju prednost u promociji i marketingu, posebno za pozicioniranje na emitivnim tržištima zapadne i sjeverne Evrope, kao i udaljenih destinacija. Turisti koji dolaze iz ovih država očekuju visok kvalitet usluge, pun doživljaj destinacije i spremni su da izdvoje više novca za boravak u sertifikovanom smještaju. Domaći hoteli mogu lakše uspostaviti saradnju sa globalnim tur operatorima.

Projekat ”Razvoj niskokarbonskog turizma” realizuju Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizicijom Crne Gore.

Oboren apsolutni rekord – u Dubrovniku 15. aprila izmjereno 30 stepeni

0
dubrovnik-14-sati 15.april

U Dubrovniku je u juče 14 sati prema službenim podacima DHMZ-a izmjereno čak 30°C, tačnije 29,7°C. U 15 sati temperatura je porasla čak na 30,2°C. Riječ je o najvišoj temperaturi koja je u Dubrovniku izmjerena u travnju otkad se vrše mjerenja. Klimatska arhiva DHMZ-a za Dubrovnik ukazuje da je do sada najviša izmjerena temperatura u aprilu iznosila 26,3°C, a izmjerena je 22. aprila 2000. godine, piše neverin.hr.

Visoku temperaturu prati i vrlo niska relativna vlažnost od svega 18%. Uzrok tome je umjerena i pojačana bura koja stvara fenski efekt spuštajući se sa zaobalnih planina.

Uprkos temperaturi zraka od čak 30°C, temperatura mora u Dubrovniku danas iznosi 16°C

Potraga za putnikom koji je pao u more s broda „Norwegian Spirit“

0
Norwegian spirit

U toku je pretraživanje kopna i mora za putnikom koji je pao s broda Norwegian Cruise Line.

Iz Obalne straže su rekli da je brod „Norwegian Spirit“ oglasio alarm od oko 2.00 ujutro. Španjolska civilna i obalna straža sudjelovali su u velikoj morskoj potrazi s nekoliko brodova. Nekoliko helikoptera i zrakoplov španjolske Obalne straže također su mobilizirani.

Pretraga je bila usmjerena na područje blizu Mazarron, Murcia u jugoistočnoj Španjolskoj.

„Norwegian Spirit“ s otprilike 3.000 putnika na brodu, trebao bi pristati u glavnom gradu Costa Blance, Alicanteu. Slijedeće predviđeno zaustavljanje nakon Alicantes je Barcelona.

Nije otkriveno ime nestalog putnika, 34-godišnjeg muškarca iz Saudijske Arabije. Vlasti još uvijek nisu objavile pod kojim je okolnostima upao u more.

“Bokeljski, ekološki, održivo” na uzgajalištu školjaka u Orahovcu

0
Akcija čišćenja – Ljuta

“Bokeljski, ekološki, održivo” naziv je projekta koji će biti realizovan u petak 20. aprila od 10 do 14 sati na uzgajalištu mušalja i ostriga “Školjke Boke u Orahovcu”.

Program je pripremljen povodom petnaest godina firme DOO “Boka gard” te povodom obilježavanja Dana planete Zemlje.

“Obilježavajući petnaest godina postojanja firme DOO “Boka Gard” kao i 15 godina obilježavanja „Dana planete Zemlje” na plavoj njivi, uzgajalištu mušulja i ostriga „Školjke Boke”u Orahovcu (na lokaciji nekadašnje divlje deponije, a sad potpuno ekološko održivog uzgajališta) sa višegodišnjim saradnicima sprovešće dana 20.04.2018.g./petak, od 10 do 14 sati projekat pod nazivom “Bokeljski, ekološki, održivo”.

DOO “Boka Gard” i DOO “Školjke Boke” u saradnji sa: Š.C.”Kamelija”,Opštinom Kotor, Gimnazijom Kotor, O.Š. “Savo Ilić”, O.Š. “Njegoš” Kotor, sprovešće niz ekoloških aktivnosti gdje će učesnici aktivno raditi na:

-čišćenju obalnog dijela lokacije od mosta rijeke Ljute do vodovoda Orahovac,
-selektiranju otpada,
-čišćenju „pametne kuće” izgrađene od kamena i drveta,
-čišćenju solarnog sistema za snabdijevanje el. energijom,
-čišćenju vjetro generatora,
-čišćenju filtera za vodosnabdijevanje,
-prekopavanju komposta-organskog đubriva,
-čišćenju suvozidanog bazena za školjke i ponte,
-okopavanju i oplemenjivanju hidrofona zasađenog drveća i bilja na vodi.
Nakon sprovedenih ekoloških aktivnosti uz završetak druženja i ekološki čas svi učesnici će prisupiti degustaciji crnogorskog proizvoda pripremljenog od čistih, ispitanih, organskih školjki sa uzgajališta „Školjke Boke”.

Cilj projekta je da ukažemo da svi možemo dati svoj doprinos, kod sebe, u svom gradu, državi a da to bude ekološki održivo i da nama ne pripada planeta Zemlja nego da mi pripadamo njoj i samo u skladu sa prirodom možemo da opstanemo i spasimo sadašnjost radi budućnosti naših pokoljenja” – navodi se u saopštenju firme “Boka gard”.

Kotor – protest zbog kašnjenja radova na zatvorenom bazenu

1
Protest Kotor bazen

U organizaciji grupe „Roditelji Kataro, Primorac, Beštije” ispred zatvorenog bazena „Nikša Bućin” u Kotoru – Škaljari danas, ponedjeljak 16. aprila u 17 sati biće održan građanski protest.

Povod je neodgovornost u dosadašnjem procesu renoviranja bazena koji ni nakon godinu od početka sanacije nije stavljen u funkciju.

Radovi na bazenu površine 5.978 m kvadratnih izgrađenom 1984. sredstvima građana Kotora, finansiraju se iz državnog kapitalnog budžeta preko Direkcije javnih radova Crne Gore, a jedan od najvećih problema su tenderske procedure.

Radovi na rekonstrukciji bazena u Kotoru procijenjeni su na 4,5 miliona EUR.

Zbog ovakve situacije preko 300 dječaka i djevojčica primorani su da iz Kotora na treninge putuju u susjedne gradove, ali ih to ne sprječava da i dalje postižu izvanredne rezultate, što najbolje svjedoči o njihovom nespornom talentu i upornosti.

Na fotografiji je “pozivnica” za protest preuzeta sa društvenih mreža.

Premijerno u Kotoru “Hotel Promaja”

0
Hotel Promaja

“Hotel Promaja” naziv je  nove komedije Teatra 303, koja igra  na velikoj sceni Kulturnog cenetra „Nikola Đurković“ Kotor u srijedu  18. aprila 2018.g. u 20 sati.

Hotel „Promaja“ na jedan smiješan način preslikava pogrešne investicije u našoj zemlji i bahati odnos  modernih investitora prema radnicima i prema društvu.

U predstavi glume: Neđeljko Kustudić, Nađa Pjetrović, Dragan Buzdovan, Katarina Igić,Vasilije Čolan, Iva Kernec, Miljan Stešević, Ksenija Maslovar, Zoran Dragović, Sara Čizmović, Damir Pjetrović i Ranko Ristovski.

Scenario i režija: Dragan  Buzdovan.

Scenografija:NVO “Meštar i furešta”. Kostimograf: Iva Kernec. Sve muzičke numere obradio je Stefan Čelanović.

Prodaja ulaznica po cijeni od 5 € biće na dan predstave od 10h do 12 h i od 18h do 20 h.

Informacije i rezervacije na broj telefona 069502511

Đukanović izabran za predsjednika Crne Gore u prvom krugu

0
Milo Đukanović

Na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka, CDT rezultati pokazuju da je Milo Đukanović osvojio 53,8 odsto, Mladen Bojanić 33,5 odsto, Draginja Vuksanović 8,3, Marko Milačić 2,7, Hazbija Kalač 0,8, Vasilije Miličković 0,4 i Dobrilo Dedeić 0,4 odsto.

cedem

Kandidat i čelnik vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović izabran je u nedjelju u prvom krugu za novog predsjednika Crne Gore, objavila je njegova stranka.

“Đukanović je novi predsjednik Crne Gore” i “neće biti drugog kruga”, rekao je dužnosnik DPS-a Miloš Nikolić novinarima u sjedištu stranke. “Ne postoji mogućnost da rezultati budu dovedeni u pitanje”, nagalsio je.

Aktualni predsjednik Filip Vujanović zaželio je svom nasljedniku da u njegovom mandatu Crna Gora uđe u Evropsku uniju.

Nad Bokom sankanje i sniježni dezerti

0

Dok se, uz toplo vrijeme, na primorju već počinje razmiljati o prvom  kupanju, samo 11 km sjevernije od Herceg Novog, na Orjenskom sedlu (1600  m), još uvijek se uživa u zabavi na debelom sniježnom pokrivaču.

Protekle subote, u okviru zajedničkog programa „Orjen, planina kraj  mora“, planinarski klub „Subra“ je bio organizator revijalnog  takmičenja u sankanju, ali i degustacije koktela i sladoleda, rađenih  na bazi snijega. Događaj je okupio 40-ak učesnika, pretežno roditelja  sa djecom, koji su uživali u aktivnostima na rijetko viđenom obilju  snijega, pri odličnom, sunčanom vremenu i sa maštovitim ledenim  osvježenjima. Broj učesnika je velik, imajući u vidu da se do  lokacije još uvijek može doći samo dugotrajnim pješačenjem kroz  dubok snijeg. Naime, ove godine je njihov broj bio duplo veći nego  prethodne, kada je događaj prvi put realizovan.

U adrenalinskom i  zabavnom takmičenju “Freestyle Sledding Orjensko sedlo 2018.”,  takmičilo se 25-oro, što djece, što odraslih. Dječju stazu najbrže  je prešla Hrsitina Grbo, drugi je bio Vasilije Stevović, a treća Anja  Đorđević. Odrasli su imali da savladaju dužu i strmiju, pravu  vijugavu bob stazu, a najbrži je bio Marko Jaredić. Drugo mjesto je  osvojio Ivan Đorđević, dok je treće pripalo Božidaru Krivokapiću.

Koktel sa Velikim kablom u pozadini

Tokom samog takmičenja, kao i prilikom dodjela prigodnih diploma,  ispred samog planinarskog doma su pravljeni i odmah služeni atraktivni  kokteli i sladoledi, koji su kao jednu od komponenti imali prirodni  orjenski snijeg. Ovaj neobični gastro-događaj polako postaje brend  hercegnovskog zaleđa, a Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, koja je  koordinator ovogodišnjeg zajedničkog programa, organizovaće u avgustu  još jedan slični događaj, „Gorski sladoled“, gdje će takođe  biti korišten snijeg, ali i lokalno, tek ubrano šumsko voće. Kroz ove  specifične gastro-događaje, Agencija ukazuje na neke od novih  mogućnosti turističke valorizacije Orjena.

Do kraja zajedničkog programa „Orjen, planina kraj mora“ ostala su  još tri događaja. Program realizuje Agencija za razvoj i zaštitu Orjena uz podršku Opštine Herceg  Novi i Turističke organizacije Herceg Novi.

Promocija kratkih priča “Iz dnevnika” Tanje Sekulić

0
Kratke priče

U utorak, 17. aprila JU Narodna biblioteka Budve organizuje promociju knjige kratkih priča naslova “Iz dnevnika” autorke Tanje Sekulić.

O knjizi će govoriti budvanske spisateljice i umjetnice Sandra Đurbuzović i Katarina Sarić, a moderatorka će biti Stanka Stanojević. Promocija će biti održana u Narodnoj biblioteci Budve sa početkom u 19h.

“Naizgled fenomenalnog očuđenja, Tanja Sekulić prikazuje nam se ovom knjigom u svijetlu sasvim preciznog ženski koncipiranog anatomajada našeg svagdašnjeg” – zapisala je Lidija Vukčević na kraju svog prikaza naslovljenog “Kratki uvid u bizarno”.

U bilješci na kraju priča “Iz dnevnika”, Vanja Lazović zapisuje: “Sjećanja. Ogoljena, suva, ponekad tamna, iznenadnim humorom oživljena, protkala suTanjine priče. Tužne ljubavne vinjete, kroz dijaloge i britke opise, često nalik na oštre rezove, smjestile su se u ovo štivo, kao u spomenar na barske komšijske posjete, nestašluke po ulicama uz more, odlaske i dolaske brodova, kafanske priče i okupljanja”.

Tanja Sekulić je nakon Fakulteta za pomorstvo u Kotoru završila i studij Slavistike na Sorboni u Parizu gdje je i magistrirala -navodi se u biografiji. Kratke priče “Iz dnevnika” su njen književni prvjenac. Živi u Baru.

Stađon je branja šparoga i kuka

1
Divlje šparoge
Divlje šparoge

Stađon, sezona branja šparoga i kuka je počela. Mediteran nudi samonikle biljke koje su čisti izvor zdravlja. Koliko nas zapravo izađe u prirodu i koliko koristimo ono što nam ona nudi?

Šparoge su jedna od nutritivno najuravnoteženijih vrsta povrća. One su niskokalorične, bogate vitamina, mineralima i vlaknima što ih čini idealnom namirnicom za sve koji žele zdravo jesti i održavati vitku liniju…

Možda niste znali …

Naziv biljke potiče od grčke riječi asparagus što znači izdanak. Šparoga se nekada smatrala luksuznim, „kraljevskim“ povrćem, a danas je cijenjena namirnica gurmana širom svijeta. Najstariji spomen na šparoge nalazimo u Hipokrata, najpoznatijega ljekara grčke antike, koji ih je nazvao „opstipacijskim sredstvom koje pomaže kod dizenterije i lumbaga“. Cijenio je i njihovo svojstvo pročišćavanja krvi te njihova diuretička svojstva. Stari su Egipćani još prije 4000 godina poznavali i cijenili šparogu poradi njezinih ljekovitih svojstava. Rimljani prvi počinju kultivirati šparogu, a znali su je i zamrznuti. Naime, nakon branja na jugu, kočijama su dopremali šparoge na Alpe gdje bi njihove izdanke držali u snijegu do šest mjeseci, a nazad bi ih dopremali za velika slavlja.

Arapi su smatrali da šparoge imaju afrodizijačko djelovanje, pa ih u priručnicima spominju kao ljubavni stimulans. Tako je mislila i Madame Pompadour, a francuski kralj Luj XIV. dao je uzgajati šparoge u staklenicima kako bi ih mogao jesti tokom cijele godine.

Šparoge
Šparoge

U 19. vijeku šparoge se počinju sve više uzgajati, a nasadi se konstantno povećavaju zbog iznimnog interesa na tržištu. Schrobenhausen u Njemačkoj, gradić u blizini Minhena, koji je zahvaljujući svojim nasadima šparoga postao nadaleko poznat, je podigao tom kraljevskom povrću spomenik u obliku muzeja.

Šparoge
Šparoge

Medicinski je dokazano da ta biljka pročišćava krv i ima diuretično svojstvo. U savremenoj homeopatiji esencija koja se dobiva iz svježih izdanaka, koristi se za liječenje upale mokraćnog mjehura te bubrežnog i mokraćnog kamenca. Šparoge sadrže glutation, jedan od najsnažnijih antikarciogena i antioksidansa pronađen u organizmu, koji se koristi za detoksifikaciju karcinogenih elektrofila te za zaštitu stanica od oksidativnog oštećenja.

Uz ljekovitost, šparoga je poznata i kao afrodizijak pa Indijci smatraju da potiče plodnost, a Kinezi da izaziva uzvišene osjećaje u ljubavi.

Boka Kotorska – foto Boka News

Šparoge imaju veliku nutritivnu vrijednost. Iznimno su bogate mineralnim i vitaminima. Sadrži dosta mikroelemenata kao što su željezo, bakar, cink, fluor i jod, a izvrstan su izvor folata i vitamina C. Mogu se spremat na mnogo načina. Od njih možemo dobiti supu, sitne delicije, rižoto omlete, salate…

Na pijacama u Boki šparoge se mogu naći po cijeni od šest eura.

Predlažemo…

Njoke s šparogama

Domaće njoke sa šparogama

Za 4 osobe: 30 dag njoka (kupljenih ili domaćih) 60 dag šparoga (samo mekani dio iskidan na komadiće veličine oko 2 cm) korica i sok 1 limuna origano, bosiljak i ostale mediteranske trave prema želji (može i ne mora) 10 dag naribanog parmezana maslinovo ulje i prema želji maslac so papar.

Priprema:

Skuvajte njoke u puno slane vode, čim isplivaju izvadite ih šupljikavom ožicom. U međuvremenu, na zagrijanu prosulju dodajte maslinovo ulje, mekani dio šparoga komadići, koricu i sok limuna (da ostanu lijepo zelene), so, papar i prema želji začine. Dinstajte poklopljeno par minuta uz povremeno miješanje. Dodajte skuvane njoke i strugani parmezan te lagano promiješajte ili servirajte njoke na pijat i prelite ih šparogama. Servirajte uz maslinovo ulje i strugani parmezan.

Napomena: Prema želji uz šparoge možete dodati i narezan pršut, slaninu ili šunku..