Najnoviji članci

Zahuktava se kruzing sezona – danas u Kotoru tri kruzera sa više hiljada putnika

0
Kruzer MSC u Boki – foto Boka News

Da kruzing sezona u Boki se zahuktava potvrđuje i činjenica da će u našem zalivu danas uploviti tri kruzera sa preko 3.000 putnika.

Prema informaciji iz AD „Luka Kotor“, kruzer „Viking Star“ uplovio je jutros iz Dubrovnika sa 912 putnika, na vezu ostaje do 14 sati kada je planirano da isplovi za Zadar.

Iz italijanske luke Venecija u 14 i 30 uploviće „MSC Lirica” sa 2.302 putnika. Isplovljava za Mikonos u 20 i 30 .

U 19 sati će uploviti brod “Lady Eleganza“ koji u kotorskoj luci ostaje do utorka.

Tokom ovogodišnje kruzing sezone  očekuje se uplovljavanje oko 490 brodova sa preko 700.000 putnika što je značajno povećanje u odnosu na prethodnu godinu koja je bila jedna od najuspješnijih.

Koncert  New Era u Kotoru

0
Plakat-NEW-ERA

Koncert pod nazivom New Era u Kotoru biće održan danas, nedjelja 28. april u crkvi Svetog Duha, koncertnoj dvorani Muzičke škole “Vida Matjan”.

Početak je u 20 sati, a ulaz je slobodan.

New Era kvartet osnovan je 2021. godine na Konzervatorijumu „Giuseppe Tartini“ u Trstu, sa željom da istraže i usavrše repertoar gudačkog kvarteta. Članice ovog ansambla dolaze iz Bosne i Hercegovine/Srbije (Kristina Mlinar), Crne Gore (Teodora Kaličanin), Ukrajine (Iryna Bobyreva) i Turske (Ecem Eren).

Prosle godine osvojile su “Premio Nazionale delle Arti” na najprestižnijem Nacionalnom umjetničkom takmičenju u Italiji u oblasti kamerne muzike. Trenutno studiraju na Konzervatorijumu “G. Tartini” u Trstu, gradu koji ih je spojio, u klasi Profesora Alberta Franchina (Quartetto Nous) i usavršavaju se na prestižnoj Akademiji Stauffer u Cremoni u klasi članova svjetsko poznatog kvarteta “Quartetto di Cremona” (Cristiano Gualco, Paolo Andreoli, Simone Gramaglia, Giovanni Scaglione).

Repertoar koji će izvesti je sačinjen od dva romantičarska kvarteta. Prvi kvartet je napisao češki kompozitor Antonin Dvoržak, tkz. Amerikano kvartet, koji jasno opisuje i dočarava duh američke muzike i uticaj koji je ostavljen nakon kompozitorovog boravka u Americi. Nakon Dvoržaka na programu je kvartet od Mendelsona No.2 Opus 13. Iako ga je napisao kada je imao samo 18 godina, smatra se da je to njegov prvi zreli gudački kvartet, a takođe i jedno od Mendelsonovih najstrastvenijih djela.

Hodočasnici zbog rata u Svetoj Zemlji odlučuju doći u Međugorje

0
Međugorje jun 2021. foto Boka News

Znatan broj katoličkih hodočasnika ove godine će zbog rata u Svetoj Zemlji doći u Međugorje, gdje očekuju rekordan broj posjeta što je povezano i s uspostavom više zrakoplovnih veza iz Mostara s Italijom.

“Dio hodočasnika koji su trebali putovati u Svetu Zemlju sada dolazi u Međugorje”, rekao je za Hinu potpredsjednik udruge Sveta Zemlja i turistički radnik Davor Ljubić.

Prema njegovim riječima, u najvećem broju radi se o hodočasnicima iz SAD-a i Latinske Amerike koji su ranije planirali posjetiti Izrael i Palestinu, no zbog rata to od listopada prošle godine nije moguće.

Američki turoperatori su umjesto posjeta mjestima za koje se vjeruje da su povezana s Isusom Kristom u Svetoj Zemlji, hodočasnike usmjerili prema europskim odredištima uključujući Međugorje.

“Nažalost, rat traje je u Svetoj Zemlji pa velik broj vjernika iz prekooceanskih zemalja koji su planirali hodočašća sada mijenja odredišta”, dodao je Ljubić.

Očekuju rekordnu sezonu
Prema istome izvoru, neovisno o sukobu na Bliskom istoku raste broj hodočasnika iz SAD-a i Latinske Amerike, ali i Italije prema Međugorju čemu pridonose izravne zrakoplovne linije s Dubrovnikom, te povezivanje Mostara s tri talijanska grada otkuda dolazi veliki broj hodočasnika.

“Očekivanje za ovu godinu jest da će nadići rekordnu predpandemijsku 2019.”, istaknuo je potpredsjednik udruge Sveta Zemlja.

Međugorje je svjetski poznato hodočasničko središte zbog tvrdnji šestero vidjelaca da im se tamo od lipnja 1981. godine ukazuje Gospa. Sveta Stolica još nije zauzela službeno stajalište o tome fenomenu, ali je imenovala posebnog vizitatora te odobrilo službena hodočašća.

Talijanski škverovi oborili rekorde: Prošle godine porinuto čak 600 superjahti

0
Jahta – Foto: Ilustracija / Pixabay

U 2023. godini talijanski škverovi specijalizirani za jahte i superjahte ostvarili su do sada najbolje rezultate u svojoj povijesti, piše Otvoreno more.

Naime, lani su izvezli brodova u vrijednosti od čak četiri milijarde eura, što je povećanje od 15,9 posto u usporedbi s 2022. godinom. Također, treba uzeti u obzir i činjenicu da su sjajne brojke postignute unatoč stagnaciji talijanskoga gospodarstva te globalnim problemima s distribucijom.

Italija je tako nastavila prednjačiti u proizvodnji superjahti: prošle godine tako je porinuto čak 600 jahti ukupne dužine 22.000 metara, što je apsolutni rekord. Za usporedbu, na drugom i trećem mjestu na svjetskoj ljestvici nalaze se Turska, koja je lani izgradila ukupno 132 jahte, te Nizozemska, s godišnjom proizvodnjom od oko 80 plovila ove vrste.

Rusi zarobili moćni njemački tenk Leopard 2: Prikazaće ga za Prvi maj

0
Tenk Leopard – foto X

Ruske snage su uspješno zarobile najmoćniji ukrajinski tenk, Leopard 2A6 njemačke proizvodnje, nakon intenzivnih borbi u Avdivki posljednjih dana i odnijele visoko cijenjeni “ratni trofej” nazad u Moskvu.

Trenutno se vjeruje da ukrajinska vojska posjeduje 21 tenk Leopard 2A6, od kojih je 18 donirala Njemačka, dok je ostatak osigurao Portugal.

Ove tenkove su proizveli Krauss-Maffei Wegmann i Rheinmetall.

Prvog maja biće otvorena izložba ruskog Ministarstva dobrane na brdu Poklonaja, gdje će Leopard 2 biti predstavljena zajedno s drugim zapadnim oklopnim vozilima.

Izložba će biti smještena ispred Muzeja pobjede i biće dio događanja posvećenih Danu pobjede.

Leopard 2A6, koji je Njemačka donirala Ukrajini, uspješno su zarobile ruske snage nakon zasjede svojih vojnika u Avdivki.

Gledano izvana, sofisticirani ukrajinski tenk još uvijek se čini u dobrom stanju. Ruski izvori navode da je izvlačenje tenka Leopard 2A6 iz zone aktivnih borbenih dejstava u Avdivki predstavljalo veliki rizik.

Ruske snage takođe planiraju da vrate jedan od pet uništenih tenkova M1 Abrams s bojnog polja kako bi ga prevezli u Moskvu na izložbu u Patriot Parku.

Žičara Kotor – Lovćen se otvara 1. maja

0
Žičara Kotor – Lovćen

Žičara Kotor – Lovćen biće otvorena u komercijalnu upotrebu 1. maja.

Kompanija “Kotor Cable car” predala je zahtjev CEDIS-u za trajano priključenje žičare na energetski sistem, nakon čega slijedi procedura otkupa 3,8 miliona eura infrastrukture koju su izgradili, a što je bila obaveza države.

Prepoznajući značaj žičare Kotor – Lovćen za crnogorsku turističku ponudu, Vlada, odnosno resorna ministarstva i Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), preduzeli su neophodne korake iz svoje nadležnosti da se ubrza realizacija preuzetih obaveza iz ugovora o izgradnji koji je zaključen sa konzorcijumom Novi Volvox & Leitner Italija.

Zahvaljujući tome, stekli su se uslovi da žičara Kotor – Lovćen počne sa radom 1. maja.

Žičara će za posjetioce biti dostupna tokom čitave sezone, odnosno od 1. maja do 1. novembra.

Žičara Kotor – Lovćen – foto Roko Stjepčević Boka News

Žičara Kotor-Lovćen otvorena je za komercijalnu vožnju 14. avgusta prošle godine.

Projekat realizuje konzorcijum Novi Volvox – Leitner na osnovu koncesionog ugovora koji je potpisan u decembru 2021. godine. Žičara je izgrađena za nešto više od godinu od kada je postavljen kamen temeljac u julu prošle godine.

Trasa žičare polazi od Duba, koji se nalazi na teritoriji Opštine Kotor i vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen, na 1,35 hiljada metara nadmorske visine. Projektovani kapacitet je 48 gondola na nivou od 1,2 hiljade putnika po satu, dok je vrijeme putovanja od stanice Dub do stanice Kuk nepunih 11 minuta.

Nova porodična atrakcija u Herceg Novom – obradujte najmlađe

0

U hercegnovskom Parku Boka u toku je jedinstvena i atraktivna izložba edukativnog karaktera “Grad dinosaurusa”. Turistička organizacija Herceg Novi je organizovala ovu izložbu u saradnji sa Dino Parkom Zlatibor, te će svi posjetioci do 6. maja besplatno moći da vide postavku dinosaurusa u prirodnoj veličini, a spreman je i prateći program za djecu, sastavljen od brojnih kreativnih radionica i takmičenja, kao i zanimljivih predavanja o dinosaurusima i životu na Zemlji, dok su oni njom vladali.

“Posebno je interesantno da kažemo da su ovi dinosaurusi krenuli sa planine i spustili se po prvi put na more. Čuveni Dino park se nalazi na Zlatiboru i on broji standardnu postavku od 25 eksponata i 25 sportsko-avanturističkih sadržaja. Danas u Herceg Novom imamo postavku od 15 eksponata iz doba Krede i Jure. Osim standardne izložbene postavke eksponata posjetioci će biti u prilici da uživaju mnogobrojnim kreativnim, likovnim, sportskim radionicama svakog dana od 10:30h do 12h, a u popodnevnim časovima od 16 do 18 časova djeca će imati priliku da se prijave za učešće u mnogobrojnim manifestacijama – Najsveznalica primorja, Misica i Mister Herceg Novog, Ja imam talenat, kviz znanja,” kazala je menadžerka Dino Parka Zlatibor, Slavica Marić.

Otvoren Dino park u Parku Boka

“Pozivamo sve ljude, bez obzira da li su u Herceg Novom ili uopšteno Crnoj Gori, da dođu od 10 do 18 sati u prelijepi Park Boke, da djeca uživaju uz zabavno-edukativne radionice. Ovom prilikom smo osigurali tri vikend noćenja za tri porodice u sklopu postavke Dino grada na Zlatiboru za djecu koja budu najuspješnija u radionicama koje budemo organizovali,” kazala je Marić.

“Dino grad” izložba je samo dio uspješne saradnje koju TO Herceg Novi ima sa Zlatiborom i nastavak je dobrih prijateljskih odnosa između dva turistička grada.

“Ova izložba će podići rejting Herceg Novog i biti dobar uvod za sezonu. Ovo mnogo znači najmlađima, osnovnim školama, predškolcima. Očekujemo veliku posjećenost, tokom narednih dana” kazao je menadžer za marketing u TO Herceg Novi, Vasilije Ćuković.

Neradni dani za Praznik rada i Uskrs

0
Tivat / foto Boka News

Na osnovu Zakona o državnim i drugim praznicima Praznik rada se praznuje 1. i 2. maja, te su povodom ovog praznika neradna dva dana, i to: srijeda 1. maj i četvrtak 2. maj, saopštilo je Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

Na osnovu Zakona o svetkovanju vjerskih praznika vjernici pravoslavne vjeroispovjesti imaju pravo na plaćeno odsustvo, radi svetkovanja vjerskog praznika za Veliki petak i Uskrs i to: petak 3. maj, nedjelja 5. maj i ponedjeljak 6. maj.

– Državni organi, organi lokalne samouprave, javne ustanove, javna preduzeća i drugi subjekti koji obavljaju djelatnosti od javnog interesa dužni su da u praznične dane obezbijede vršenje poslova čijim bi prekidom mogle nastupiti štetne posljedice po građane ili državu, navode iz ovog resora.

Boka Bay Trail 2024. – trail trkom povezuju Boku Kotorsku

0
Foto – Boka Bay Trail 2024.

Četvrto izdanje trail trke Boka Bay Trail koje će ove godine okupiti rekordnih 400 planinskih trkača iz 29 država svijeta startuje u nedjelju 28. aprila sa početkom u 1:00 sat.

Ova trka je  jedinstvena prilika da se takmičari kroz 4 staze (Zelena 17km, Plava 34km, Crvena 60km i Siva 82km) upoznaju sa ljepotama Bokokotorskog zaliva i njegove zaleđa.

Novitet ove godine je najduža staza koja vodi od Škvera u Herceg-Novom, preko Orjena, Crkvica, Vranovog brda, Orahovca, Zalaza, Krstca do Kotora na kojoj će se takmičiti 30 planinskih trkača. Sa ovom nevjerovatno zahtjevnom stazom konačno je zaokružena inicijalna ideju o povezivanju tri bokeške opštine u jednu trku sa ciljem promocije rekreativnog sporta, Boke Kotorske i Bokokotorskog zaleđa.

Foto – Boka Bay Trail 2024.

Zelena staza by SIRO u dužini od 17km kreće iz tivatske luksuzne marine Porto Montenegro i vodi preko predivnih borovih šuma na Vrmcu i kotorskih serpentina do cilja u Kotorskom starom gradu. Većim djelom staze dominira upravo zelena boja okolne vegetacije na ovoj stazi.

Plava staza u dužini od 34km kreće iz Perasta, a preko Vranovog brda i čuvene tvrđave Sv. Andrija spaja se na transverzalu Orijen – Lovćen – Rumija. Iako su ljepote ove staze takve da će takmičari vjerovatno poželjeti nastaviti dalje, podnožje Lovćena je mjesto gdje počinje spust ka Kotoru koji je svima krajnja destinacija.

Crvena staza u dužini od 60km kreće iz Risna i do Crkvica vodi starim Austrougarskim putem. Preko Brstanovice, staza se na svom tridesetom kilometru spaja sa Plavom stazom i nastavlja istom rutom preko Gornjeg Orahovca, Malih Zalaza, Žanjev dola do Kotora.
Sve staze imaju zajednički cilj u Starom gradu Kotoru ispred katedrale Sv. Tripuna.
Na sve četiri staze takmičari mogu da prikupe ITRA (International Trail Running Association) poene. ITRA poeni su važni mnogim trkačima jer se poeni koriste kao kvalifikacija za neke od najprestižnijih trka, poput Ultra-Trail du Mont-Blanc (UTMB), Western States Endurance Run i druge. Trail trčanje je sportska aktivnost koja kombinuje trčanje i hodanje u prirodi po neasfaltiranim stazama, ali propisno obilježenim i uređenim.

TO Tivat predstavlja turističku ponudu na Sarajevo Destination festival & Travel fest

0
TO Tivat

Predstavnici Turističke organizacije Tivta predstvljaju turističku ponudu grada  na Međunarodnom sajmu turizma – SARAJEVO DESTINATION FESTIVAL & TRAVEL FEST koji se od 25-27. aprila održava u Sarajevu.

TO Tivat na sajmu u Sarajevu promoviše turističku ponudu Tivta, uslove boravka, kao i planiran bogat program turističkih manifestacija tokom predstojeće sezone.

Na SARAJEVO DESTINATION FESTIVALU učestvuju predstavnici turističkog sektora iz 15 zemalja, Italije, Francuske, Saudijske Arabije, Indonezije, kao i sve države iz regiona. U okviru promocije Crne Gore organizovana je nagradna igra, a TO Tivat je dodjelila nagradu čiji je sponzor bio hotel “Splendido Bay” iz Tivta.

TO Tivat

Organizator zajedničkog predstavljanja turističke ponude Crne Gore u Sarajevu je Nacionalna turistička organizacijja (NTO CG), a svoju ponudu su predstavile turističke organizacije primorja i sjevera.

Sajamsko predstavljanje je podrazumjevalo i B2B interakciju uz ideju da ovo bude mjesto povezivanja regionalnih turističkih partnera.