15 C
Kotor

Slušaj online radio

Smjenili Odbor direktora Crnogorske plovidbe koji ima veoma dobre rezultate, o razlozima ni riječi…

Brod KOTOR kompanije Crnogorska plovidba

Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) kojim rukovodi ministar Ervin Ibrahimović (Bošnjačka stranka), izbjegava da objasne zbog čega je taj organ Vladi premijera Dritana Abazovića (URA) predložio, a ona prihvatila, da smijeni dosadašnji Odbor direktora državne pomorske kompanije Crnogorska plovidba (CP) iz Kotora, iako je dosadašnji menaždment imao veoma dobre rezulate u proteklih godinu dana koliko je rukovodio sa CP.

Iz MKI ni nakon sedam dana, nisu odgovorili na pitanje što je ministra Ibrahimovića motovisalo da inicira smjenu dosadašnjeg Odbora direktora CP koji su činili kapetan duge plovidbe Jovo Lazarević kao predsjednik i članovi Vojislav Ilić, Damir Stojanović, Željko Dedijer i Nemanja Petrović, uprkos dobrim rezultatima koje je taj Odbor postigao u proteklih godinu dana u smislu finansijske konsolidacije CP, plaćanja rata kredita za kupljene brodove iz sopstvenih sredstava, a ne državnog budžeta, te zaključivanja brodova CP u time charter po mnogo većim dnevnim najamninama od dotadašnjih.

Pod ovim menadžmentom CP koja je za vrijeme prethodnih njenih DPS-SDP-SD-BS Odbora direktora bila hronični dugogodišnji gubitaš, lani je poslije dužeg vremena, ponovno ostvarila dobit. Kompanija je iz sopstvenih sredstava platila obje ovogodišnje rate u visini od preko 5,2 miliona dolara po osnovu kredita kineskoj Exim banci uzetog za gradnju njenih brodova u Šangaju 2012, iz sopstvenih sredstava je obavila redovni remont, dokovanje i petogodišnju tzv. obnovu klase broda „Kotor“ u izmosu od preko 1,1 milion eura, simbolično je povećala zarade posadama svojih brodova, a lani je CP konačno redefinisala odnose sa dotadašnjim dugogodišnjim isključivim unajmiteljem njenih brodova – kompanijom „Sea Pioneer“ iz Londona i za između dva ipo i tri puta, povećala najamnine po kojima su „Kotor“ i „Dvadesetprvi maj“ plovili u time charteru za tog partnera. Dosadašnji menadžment je po isteku time-chartera za „Kotor“ nedavn o našao novog, značajno remoniranijeg unajmitelja iz SAD sa kojim je sklopoljen ugovor o time charteru „Kotora“ na godinu dana po dnevnoj najamnini od 20.100 dolara.

Umjesto ovog Odbora direktora u kome su bili predstavnici što su ih delegirale Demokrate, DF, URA i SNP, po preporuci ministra Ibrahimovića, Vlada je predložila Skupštini akcionara CP, da izabere novi Odbor u kojem je jedino SNP zadržala mjesta za svoje predstavnike, a ostali članovi su zamijenjeni kadrovima DPS, SDP i Albanske koalicije.

Crnogorska plovidba – 21. maj

Iz MKI nisu odgovorili ni na pitanje „Vijesti“ da saopšte konkretno koja partija je predložila tom organu kojeg kandidata za nove članove Odbora direktora CP, niti da nam dostave zvanične biografije tih ljudi. Budući da je jedini vlasnik CP država i da je Vlada imenovala dugogodišnju funkcionerku MKI Snežanu Đurkoić (DPS) da je zastupa na predstojećoj sjednic Skupštine akcionara kompanije, izvjesno je da će novi Odbor biti imenovan i da će rukovođenje Crnogorskom plovidbom uskoro preuzeti nova predsjednica Odbora direktora dr Tena Božović– supruga počasnog predsednika SDP i aktuelnog ministra vanjskih poslova Ranka Krivokapića.

Božovićeva je po struci doktor nauka menadžmenta u turizmu, a imenovanje na čelo CP joj neće biti prvo postavljenje u nekom privrednom društvu  po političkoj liniji jer je po izričitoj želji svog nevjenčanog supruga Ranka Krivokapića, 2017. Božovićeva dovedena na do tada nepostojeće mjesto zamjenice izvršnog direktora u većinski  državnom preduzeću Luka Kotor, a u kome je Ranko Krivokapić vodeći manjinski akcionar. Izmjena sistematiozacije Luke Kotor AD i zapošljavanje njegove nevjenčane partnerke na mjestu zamjenice izvršnog direktora, bio je tada jedan od ključnih uslova kotorske SDP za sklapanje koalicije sa Demokratama, DF i URA kojim su te partije nakon izbora 2016. smijenile dotadašnju dugogodišnju lokalnu vlast DPS-a u Kotoru. Iako je dobila sve što je tražila, pa i postavljenje za Božovićeve u Lici Kotor, SDP je ipak ubrzo „okrenula ćurak naopako“ i krenula da ruši vlast tih partija u Kotoru što je kulminiralo zvaničnim prelaskom  jedne od njihovih odbornica na stranu DPS-a i vraćanjem te partije na vlast u Kotoru bez izbora.

Božovićeva nema nikavog iskustva u upravljanju pomorskom kompanijom koja posluje na svjetskom tžrištu brodskog prostora, ali će na mjestu predsjendice Odbora ditrektora CP uskoro ona zamijeniti kapetana duge plovidbe Jova Lazarevića koji za sobom ima preko tri decenije iskustva i rada za renomirane strane brodarske kompanije.

Umjesto dvojice iskusnih inženjera nekadašnjeg Jadranskog brodogradilišta Bijela koji su bili u dosadašnjem, u novom Bordu direktora CP sjedaće jedan srednjoškolski profesor matematike (Ahmet Markašević – kadar Demokratske partije iz Ulcinja) i jedna diplomirani ekonomista (Milan Popović – kadar DPS iz Kotora). Popović je dvije godine bio direktor Komunalnog preduzeća Kotor a jedina njegova vezan sa pomorstvom je svojevremena medijske izjava kao direktora Komunalnog da „Kotorani hoće da čiste jahte, ali neće da čiste ulice“. Jedini član dosadašnjeg Odbora direktora CP kojeg je ministar Ibrahinović predložio i za novi Odbor je kadar SNP Nemanja Popovič koji je nekada radio u  jednoj pomorskoj agenciji u Kotoru, a isto iskustvo u obavljanju agenturnih poslova za jahte ima i Ivana Kečina. Ova dipklomirana menadžerka u pomorstvu do sada nije bila primjenije partijski eksponirana, ali izvori „Vijesti“ tvrde da je i ona kadar SNP-a.

/S.L/

Najčitanije