18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

U SMŠ „Mladost“ otvoren novi moderan sadržaj za obuku učenika u praksi

SMŠ Madost – sa otvaranja kuhinje

Simboličnim presijecanjem vrpce, predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović i direktorica ovdašnje Srednje mješovite škole „Mladost“ Marija Čučković- Vujnović otvorili su danas u toj obrazovnoj ustanovi u Tivtu, novu profesionalnu kuhinju namijenjenu obuci u praksi učenika odjeljenja ugostiteljskog usmjerenja.

Nova i moderno opremljena kuhinja kakve posjeduju elitni restorani i hoteli, u sklopu tivatske škole napravljena je i opremljena sredstvima koje je Opština Tivat dobila preko Interreg IPA projekta „CUHaCHA“ (Ehnancing Sustainable Tourism Development trough Culinary Heritage) na kojem je učestviovala sa partnerima iz BiH i Hrvatske.  Vodeći partner projekta finasiranog iz EU fondova u ukupnoj vrijednosti od 710.947 euraa koji se implementira od avgusta 2020. i traje do avgusta ove godine je Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije iz Hrvatske, dok su projektni partneri Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona iz BiH, Opština Tivat iz Crne Gore i Zadarska županija iz Hrvatske.

Prioriteni cilj projekta je doprinos razvoju turizma kroz očuvanje kulturnog i prirodnog naslijeđa i afirmacija gastronomskog nasleđa regija u trima državama koje učestvuju u projektu. Opštini Tivat je od ukupnog budžeta projekta pripalo oko 174 hiljade eura.

„Sa zadovoljstvom možemo konstatovati da je Opština Tivat završila sa radovima na adaptaciji prostora u objektu Srednje mješovite škole i instaliranju opreme za modernu profesionalnu kuhinju. Pored ovoga, Opština Tivat kao jedna od partnera na projektu „CUHaCHA“ radi i na valorizaciji i promociji gastronomskog nasljeđa putem specijalizovanih obuka čija je priprema u toku, te umrežavanjem i promocijom novih turističkih proizvooda koji će biti kreirani u sklopu ovog prijekta. Jedan od tih proizvoda su i „Culinary Heritege Trails“- staze gastronomskog nasljeđa čija je izrada u završnoj fazi, a u toku je i priprema posebne monografije, tačnije  „Kuvara tradicionalnih recepata“ čiji je sadržaj bairan na istraživanju sprovedenom u sklopu ovog prijekta. Istraživanje su sproveli prof.dr Ilija Moric sa Fakulteta za turizam i hotelijerstvo u Kotoru i publicista i gastronom Mašo Čekić“- naveo je gradonačelnik Komnenović, pozdravljajuči okupljene na svečanosti otvaranja novog sadržaja za obuku u praksi učenika ugostiteljskih zanimanja u SMŠ „Mladost“.

Pored ostalih, svečanosti su prisustvovali i predstavnici Ministarstva finansija i Ministarstva evropskih poslova, kao i poznati crnogorski kulinarski virtuoz Vuko Mitrović, ppredsjenik Asocijacije šefova kuhinje Crne Gore.

Gradonačenik Komnenović je podvukao da istraživanje sprovedeno u „CUHaCHI“ i monografija koja je pripremljena predstavljaju ne samo riznicu tradicionalnih recepata, nego i zbirku značajnih podataka o upotrebi specifičnih namirnica, legendama vezanim za pripremu i porijeklo hrane, te običajima i načinima njenog posluživanja.

SMŠ Madost – sa otvaranja kuhinje

„Osnovna tema projekta je tradicionalna hrana koja je hiljadama godina igrala ulogu u tradiciji i folkloru zemalja programskog područja, predstavljajući osnovni dio naše kulturne baštine. Hrana i kultura su od posebne važnosti na ovom području gdje su tradicija, kulturna baštrina, gastronomija i ugostiteljstbvo neraskidivo isprepleteni“- naglasio je Komnenović dodajući da na tome „CUHaCHA“ gradi svoju osnovnu misiju unapređenja lokalne turističke ponude kroz zaštitu identiteta kulinarske baštine triju regija. Gradonačelnik je naveo da je nova moderna profesionalna kuhinja za obuku u praksi učenika ugostiteljskih zanimanja najvrijedniji projekat kojim je lolalna uprava Tivta podržala SMŠ „Mladost“ upravo u godini kada Tivat obilježava jedan vijek srednješkolskog obrazovanja.

„Na ovaj način imamo nova, moderna nastavna sredstva i perspektivu za djecu od kojih neka već imaju i radne angažmane u elitnim tivatskim ugostiteljskim objektima i hotelima. Nadam se da će i budući srednješkolsci prepoznati značaj ovog prijekta i da će kroz njega, dio njih naći put ka svojoj budućoj ptofesionalnoj karijeri koja je veoma cijenjena i dobro plaćena u luksuznom turizmu.“- istakao je gradonačenik, dodajući dam je SMŠ „Mlaost“ lani otvorila i dva nova usmjerenja informatičke struke „što se pokazalo kao pun pogodak jer se ide u pravcu ostvarenja onoga što su kadrosvke potrebe privrede i šire društvene zajednice u Tivtu i Boki“. Istakao je da je Opština u proteklih godinu dana realizovala i čitav niz manjih aktivnosti podrške toj školi za što je iz gradskog budžeta opredijeljeno još oko 8,5 hiljada eura.

Direktorica SMŠ „Mladost“ Marija Čučković-Vujnović zahvalila se Opštini i partnerima na projektu „CUHaCHA“ istakavši da ovaju nov i sadržaj puno znači toj obrazovnoj ustanovi  u godini kada ona obilježava 100.godišnjicu rada.

„Otvaranjem ove kuhinja otvaraju se i nove mogućnosti za realizaciju niza projekata u koje će biti uključeni naši učenici i u kojima će oni unapređivati svoja znanja i vještine, te predstavljati školu na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Želimo da se u ovoj kuhinju pripremaju nacionalna jela i čuveni specijaliteti i delicije bokeške kužine“- zaključila je ona.

Izvor:S.L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije