9 C
Kotor

Slušaj online radio

Snimio dokumentarac – Redatelj filma Elvis Lenić: Da je bilo dobre volje i pameti, »Uljanik« ne bi propao

Film Brod

Puljanin Elvis Lenić (scenarij, kamera i režija) snimio je zanimljiv dugometražni dokumentarni film “Brod”, prikazan proteklog vikenda na 70. Pulskom filmskom festivalu.

Film je requiem “Uljaniku” i njegovoj slavnoj industrijskoj, gospodarskoj i društvenoj prošlosti. Film je to koji donosi pogled iznutra iz same utrobe Uljanika, danas ljušture nekadašnjeg brodograđevnog giganta koji je propao nakon 160 godina svoje slavne prošlosti.

“Brod” je duboko emotivan film koji od prvog do zadnjeg kadra, nosi osjećaj boli i tuge, posebice iz perspektive Puljana, u čijoj je osobnoj i kolektivnoj memoriji “Uljanik” uvijek bio simbol grada.

– Da citiram jednog protagonista svojeg filma – “Uljanik” je propao zbog više razloga a ne samo jednoga, a ti razlozi ulaze u sferu ekonomskog, političkog, organizacijskog i tako dalje. Jest da su mnogi od tih elemenata danas bitno drugačiji nego što je to bilo na “Uljanikovim” vrhuncima 1970-ih i 80-ih, ali da je bilo dobre volje i pameti mislim da baš do ovoga nije moralo doći – rekao je Lenić za Glas Istre.

Za Novi list Lenić je ispričao sliejdeće:

– Proveo sam pet, šest godina na početku svojeg radnog staža u »Uljaniku« kao diplomirani inženjer strojarstva, a moj tadašnji posao uključivao je dosta terena i hodanja po radionama, tako da mi je topografija »Uljanika« jako dobro poznata. Međutim, za vrijeme snimanja vizualnog materijala u »Uljaniku« – od jeseni 2019. do ljeta 2020. – upoznao sam ga još i bolje. U tom razdoblju uspio sam se s kamerom i stativom zavući na neka mjesta na kojima nikad ranije nisam bio – rekao je. Njegov pokojni otac je proveo cijeli radni vijek u »Uljaniku«, a tamo su radili i neki od njegove braće i sestara. Lenićev brat je također radio u »Uljaniku« do njegove propasti, tako se može reći da su kao obitelj doista obilježeni »Uljanikom«.

– Odluku o snimanju filma sam donio krajem prošlog desetljeća, kad je svima postalo jasno da »Uljanik« nepovratno gubi tlo pod nogama. Tada smo producentica Dijana Cetina Mlađenović i ja zaključili da bi trebalo napraviti filmsko djelo koje će konzervirati uspomene i emocije vezane uz »Uljanik«. Tako je počele ova višegodišnja avantura.

Najčitanije