16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Sniziti stopu PDV-a za ugostiteljstvo i turizam po uzoru na evropske zemlje

Boka Kotorska – foto Boka News

Crna Gora bi, po uzoru na druge evropske države, trebalo da smanji stopu poreza na dodatu vrijednost (PDV) za ugostiteljstvo i turizam i tako pomogne očuvanju četiri hiljade biznisa i desetina hiljada radnih mjesta, saopštio je poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Raško Konjević.

Konjević smatra da je privredi, ugostiteljstvu i sektoru turizma pomoć potrebna odmah, kako bi dio novca od PDV preusmjerili na plaćanje troškova, plata i komunalija.

“Pravo je vrijeme da po uzoru na druge evropske države napravimo korak koji će pomoći očuvanju četiri hiljade biznisa i desetina hiljada radnih mjesta u Crnoj Gori”, naveo je Konjević u saopštenju.

On je rekao da predlog SDP-a za smanjenje stope PDV-a za ugostiteljstvo i turizam dobija evropsku potvrdu.

“Mnoge zemlje na evropskom kontinentu, su u želji da pomognu svoju turističku privredu, donijele niz mjera u rasponu od povoljnih kredita, subvencija potrošnje, preko čekova i bonova za građane, do oslobađanja od zakupa i poreskih olakšica”, kazao je Konjević.

Ipak, najznačajnija pomoć koju je dobila industrija ugostiteljstva i turizma ogleda se u smanjenju stope PDV-a na usluge i u tome prednjače Velika Britanija i Austrija koje su smanjile stopu sa 20 odsto na pet odsto, dok su Litvanija i Bugarska smanjile stope sa 21 odsto na devet odsto.

“Stope PDV-a su smanjene u Belgiji, sa 12 odsto na šest odsto, Kipru sa devet na pet odsto, Češkoj sa 15 na deset odsto, dok je Grčka, kao mediteranska turistička velesila, smanjila stope PDV-a na smještaj i ugostiteljstvo sa devet na pet odsto”, precizirao je Konjević.

On je saopštio da Crna Gora od svih tih zemalja ima najveći udio turističkih usluga u BDP-u, ali da Vlada odbija da prihvati predlog SDP-a kojim bi se PDV u sektoru ugostiteljstva smanjio sa 21 odsto na sedam odsto.

“Tom privremenom mjerom bi se značajno pomoglo da četiri hiljade naših ugostitelja ekonomski prežive izazovnu godinu, sačuvaju biznise i radna mjesta”, zaključio je Konjević.

Najčitanije