22 C
Kotor

Slušaj online radio

SP u Barseloni: Marković finale takmičenja završio u srebrnoj grupi

Ilija Marković – foto Duško Miljanić

Završeno je Svetsko prvenstvo u jedrenju za olimpijsku klasu ILCA 7 u Barseloni na kom se takmičio mladi reprezentativac Crne Gore Ilija Marković. Marković je finale takmičenja završio je u srebrnoj grupi. Samo jedan bod ga je delio od podviga, na debiju kada su Svetska prvenstva u seniorskoj konkurenciji u pitanju.

Član Jedriličarskog kluba Delfin iz Tivta, Ilija Marković odlično je jedrio tokom kavalifikacija (43, 29, 44, 6), ali je na kraju ostao prvi ispod crte za mjesto u zlatnoj grupi. U konačnom plasmanu je 101. u konkurenciji 135 jedriličara svijeta. Međutim, prikazano je sigurno ogroman motiv da devetnaestogodišnji jedriličar koji je bio u TOP 10 na Svjetskom prvenstvu za jedriličare do 21 godine, u TOP 20 na Evropskom prvenstvu za jedriličare do 21 godine i zlatnoj grupi na seniorskom prvenstvu Evrope, nastavi sa još jačim radom.

Milivoj Dukić, reprezentativac Crne Gore koji je na Olimpijskim igrama sve do poslednjeg dana bio u igri za plasman u TOP 10, a na Evropskom prvenenstvu se plasirao u TOP 20, propustio je pripremni period zbog zdravstvenih problema, pa je donijeta odluka da propusti i Svjetsko prvenstvo.

Ilija Marković – foto Duško Miljanić

Šampion sveta je Tomas Saunders sa Novog Zelanda, a srebrno odličje je osvojio Fin Linč iz Republike Irske. Tonči Stipanović, jedriličar iz Hvatske, član Jedriličarskog kluba Mornar iz Splita, osvojio je bronzanu medalje. Podsećanja radi, Stipanović je nedavno osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Japanu. Osvajač je ukupno dva srebra sa Olimpijskih igrara, srebrne i dvije bronzane medalje sa šampionata planete, odnosno četiri zlatna odličja sa šampionata Evrope.

Prvenstvo je održano od 03. do 10. novembra u Međunarodnom jedriličarskom centru u Barceloni (BISC). Regatu su organizovali Katalonski jedriličarski savez, Real Club Náutico de Barcelona i Real Club Marítimo de Barcelona, uz suradnju World Sailing, ILCA, Kraljevskog španskog jedriličarskog saveza, Vlade Katalonije, Gradskog vijeća Barcelone i Pokrajinsko vijeće Barcelone.

Najčitanije