23.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Spasilački brod, koji sedam dana čeka na iskrcaj 120 migranata, spasio još 39

Migranti – spasioci foto Hina

Spasilački brod koji već sedam dana čeka u Sredozemnom moru da se nađe luka u kojoj će iskrcati 121 migranta spašenog s čamaca otisnutih s libijske obale, spasio je novih 39 migranata, objavila je u subotu rano ujutro španjolska nevladina organizacija Open arms.

“Open Arms upravo je spasio 39 ljudi u međunarodnim vodama”, naveo je čelnik nevladine organizacije Oscar Camps na Twitteru. “U međuvremenu nastavljamo čekati sigurnu luku u kojoj ćemo pristati”.

Spasilački brod nalazi se blokiran pred obalama talijanskog otoka Lampeduse već tjedan dana, zaustavljen prijetnjom talijanskog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija koji je zaprijetio aktivistima da će zaplijeniti brod uđe li u talijanske teritorijalne vode.

Brodovi koji bez dozvole uđu u talijanske teritorijalne vode također riskiraju visoke novčane kazne.

Spasilački brodovi u Sredozemnom moru nakrcani spašenim migrantima u više su navrata bili blokirani i onemogućeno im je pristajanje u obližnjim zemljama Italiji i Malti, koje im ne žele ponuditi luke gdje bi se migranti iskrcali.

Europska komisija u takvim je slučajevima posredovala kako bi se identificirale zemlje koje su voljne primiti spašene migrante.

U slučaju spasilačkog broda Open Arms briselske vlasti nisu još uputile nikakav zahtjev za koordinacijom, navodi se u priopćenju nevladine organizacije od četvrtka.

Izvor:Hina

Najčitanije