11.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Spriječeno potonuće starog rashodovanog vojnog broda

Spriječeno potonuće starog vojnog broda

Zajednička akcija Uprave pomorski sigurnosti i upravljanja lukama, Luštice Bay i Mornarice Vojske Crne Gore


Na poziv Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL), zajedno sa Mornaricom Vojske Crne Gore, tim Luštice Bay za hitne intervencije i zaštitu od požara učestvovao je u akciji spasavanja dva rashodovana vojna broda koja su bila u opasnosti da potonu zbog bočnih udara orkanske bure i velikih valova.

Havarija se dogodila u Bokokotorskom zalivu, na lokaciji između vojnog objekta Pristan i Rakite, na sjeverozapadnoj obali poluostrva Luštica.

Tom prilikom je uz obalu potonuo rashodovani desantni brod minopolagač DMB-241, a teško je oštećen vojni tanker za vodu PV-17. Spasilački tim je nastojao da jakim pumpama izbaci morsku vodu iz trupa tankera, kako bi spriječio potonuće broda koji bi naknadno trebalo da bude uklonjen sa lokacije havarije.

Desantni brod se duži niz godina nalazio na tzv. mrtvom vezu na Luštici. Postojala je bojazan da se iz potonulog broda u more može izliti određena količina ulja iz mašinskog prostora.

„Uputili smo poziv za hitnu intervenciju kroz zajednički operativni tim koga čine Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, Mornarica Vojske Crne Gore i Sektor granične policije svim privrednim subjektima koji mogu da pomognu. Luštica Bay je odmah reagovala i poslala tim ljudi i opremu, što nam je pomoglo da uspješno okončamo akciju i spriječimo težu havariju. Dobra saradnja sa Lušticom Bay će i dalje biti nastavljena kroz nove zajedničke akcije“, rekao je  Žarko Lukšić, načelnik UPSUL-a.

Reagujući na poziv Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, Luštica Bay je bez razmišljanja uputila svoj specijalno obučeni tim za hitne intervencije, spasavanje i zaštitu od požara, kao i svu neophodnu tehničku opremu, kako bi pritekla u pomoć timovima UPSUL i Mornarice Vojske Crne Gore koji su prvi stigli na lice mjesta.

Spriječeno potonuće starog vojnog broda

„Imajući na umu važnost brze reakcije, kako bi se spriječilo dalje širenje zagađenja na životnu sredinu i okolni akvatorijum, tim Luštice Bay je stavio na raspolaganje sve svoje tehničke i stručne kapacitete. Zaštita životne sredine na lokaciji gotovo netaknute prirodne ljepote, kakvu predstavlja poluostrvo Luštica, uvijek je u samom vrhu prioriteta Luštice Bay. Svi sadržaji u okviru naselja su uklopljeni u prirodnu okolinu i akvatorijum zaliva Trašte, uz poštovanje najviših međunarodnih standarda gradnje i ekološke održivosti, a objekti i infrastruktura zauzimaju manje od 10 odsto čitave lokacije. Upravo zamisao da se integrisano naselje Luštica Bay u potpunosti uklopi u prirodni ambijent kopna i mora na poluostrvu Luštica, kao dio zajednice kojoj pripada, čini osnovu etičkog i održivog razvoja ovog naselja ali i čitavog dijela Bokokotorskog zaliva“, izjavila je Maša Radulović, menadžer za korporativne projekte kompanije Luštica Development.

U ovoj havariji na moru, koja je na sreću protekla bez povrijeđenih, Luštica Bay je još jednom pokazala da je uvijek na raspolaganju kada je potrebna podrška lokalnoj zajednici, ruku pod ruku sa ljudima koji ovdje žive generacijama i čine njen neraskidivi dio.

Najčitanije