13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Stanje sa koronavirusom u Tivtu sve složenije, gradski čelnici ogorčeni indiferentnošću NKT-a i Ministarstva zdravlja

Epidemiološka situacija u Tivtu sve je teža, a nadležni iz Nacionalnog koordinacionog tijela i Ministarstva zdravlja ne odgovaraju na pozive čelnika tivatske lokalne uprave ni lokalnog Doma zdravlja koji je suočen sa sve većom nestašicom potrošnog materijala neophodnog za borbu protiv koronavirusa.

Čulo se to danas kada su gradonačelnik Tivta Željko Komnenović (NP) i predsjednik lokalnog parlamenta Andrija Petković (BF) obišli Dom zdravlja Tivat i razgovarali sa direktoricom te medicinske ustanove dr Jasminkom Anđeli, ljekarima i drugim medicinskim osobljem.

Zbog sve većeg broja zaraženih jer infekcija kornavirsunom u Tivtu bukvalno bukti posljednjih par dana, Dom zdravlja je uveo i organizacione promjene u radu svoje Covid ambulante, tako da je sada čitavo prizemlje te zgrade namijenjeno covid-pacijentima. Oni imaju zaseban ulaz u zgradu u odnosu na sve ostale korisnike usluga Doma zdravlja za koja je od danas rezervisan sprat tog objekta.

„Na žalost, imamo sve veći broj inficiranih građana i epidemiološka situacija u našem gradu se sve više komplikuje. U svoje lično i ime Opštine Tivat moram da izrazim veliko nezadovoljstvo radom državnih instiutucija i nadležnih organa, u prvom redu famoznog Nacionalnog koordinacionog tijela i Instituta za javno zadravlje koji su praktično, naš grad i njegove stanovnike prepustili samima sebi. Iako na računu NKT-a ima više miliona eura sredstva koje su proteklih mjeseci uplaćivali brojni donatori, naš Dom zdravlja ostao je skoro bez najneophodnijih medicinskih potrepština i dezinfekcionih sredstava koja su mu potrebna za funkcionisanje u ovim složenim uslovima. Stoga smo mi kao lokalna uprava interventno djelovali, obezbijedili dio novca za nabavku najneophodnijeg, i u saradnji sa menadžmentom Doma zdravlja hitno otvorili jedan interventni račun za sakupljanje novca da se tivatskim medicinarima nabavi najneophodniji potroni materijal, brzi testovi da naši građani ne bi išli po privatnim ambulantama, zaštitna i dezinfekciona sredstava“- kazao je gradonačelnik Komnenović.

Račun je otvoren kod NLB banke, a Dom zdravlja je zadužen za praćenje namjenskog trođenja novca koji se bude na njemu prikupljao od institucija, domatora i građana. Pored 10.000 eura koliko je na taj račun odmah uplatila Opština, juče je i kompanija Luštica Development uplatila 12.000 eura, a kako se čulo, najavljena je i pomoć drugih donatora.

„Kompanija „Mimoza Group“ koja gradi novi hotel „Mimoza“ u Tivtu izdvojiće 30.000 eura za nabavku novog sanitetskog vozila koje takođe treba našem Domu zdravlja i ja se njima i Luštici Development posebno zahvaljujem u ime naših građana“- istakao je Komnenović pozivajući i ostale da se uključe u  akciju Opštine i Dma zdravlja Tivat i podrže je „kako bi naši građani imali brze testove a tivatski medicinari potrebnu zaštitnu opremu i dezinfekciona sredstva.“ Istakao je da su se humanisti već aktivirali, pa je tako Fondacija  Hajriza Brčvaka juče donirala 4.000 zaštitnih maski Tivćanima. Komnenović je kazao da je Opština ponovno aktivirala svoj Kol-centar i da će od sutra početi sa radom volonteri koji će starijim i sugrađanima u smaoizolaciji nositi potrebne namirnice i ostale potrepštine.

„Iako lokalnoj upravi nije u primarnoj ingerenciji zdravstveni sistem, ona će svakako pomoći radi svojih građana. Moram međutim, istaći revoltiranost i razočarenje načinom na koji se famozni NKT i Ministarstvo zdravlja postavljaju u cijeloj ovoj situaciji – umjesto da se bave nekim političkim floskulama u ovom vremenu interregnuma između odlazeće i nove Vlade, oni bi trebali da se „počnu miješati u svoj posao“ i ne ostavljati crnogorske gradove i njihove žitelje samima sebi. U višp sam navrata bezsupjeno pokušavao da ih kontaktiram i sada ih ovako javno moram prozvati da počnu da rade svoj posao, da počnu da obraćaju  pažnju na građane i lokalne uprave u Crnoj Gori i da rade ono za što su osnovani“- kazao je Komnenović ističući da je „sasvim sigurno da će nova Vlada rasformirati ovakav NKT, ali mi kao država i sistem moramo funkcionisati i u međuvremenu u ovoj kriznoj situaciji“.

„Ne mogu sve lokalne samouprave, niti imaju one ingerencije da to sve odrade, a izvjesno je da novca za ovakve namjene u državi ima jer je samo Opština Tivat na račun NKT-a prije par mjeseci uplatila 20 hiljada eura, a Luštica Development čak 500.000 eura. To su zaista velika sredstava i dio toga mora da se vrati građanima Tivta za ono za što su ta sredstva i namijenjena – sve ove stvari koje nam sada nedostaju“- kazao je Komnenović dodajući da će sa rukovodstvom Doma zdravlja učiniti sve „da ne dozvolimo da nam naši građani po ulicama čekaju medicinsku pomoć i da gube vrijeme koje je dragocjeno za njihovo liječenje“.

Predsjendik SO Tivat Andrija Petković pozvao je Tivčane da budu odgovorni i pažljivi „ako ne prema sebi, onda prema onima svojima najmilijima koje imaju kući“. Istakao je da je sav novac u iznosu od 10.000 eura koji je Opština bila namijenila za održavanje manifestacije „Novembarski dani“ povodom 21.novembra – Dana oslobođenja Tivta, prebačen na intervennti račun za podršku Domu zdravlja.

„Nevidljivi neprijatelj sa kojim se sada nosimo ne bira ljude ni po vjeri, ni po naciji, ni po polu, taj neprijatelj je neprijatelj svih nas i zato svi moramo odgovoriti na adevatan način. Sve mjere koje se preduzimaju od Opptine Tivat i Doma zdravja u ovom trenutku jesu za dobro svih nas i naših najmlijih. Molim građane da to ozbiljno shvate i da razumiju da je ovaj objekat ispred koga se nalazimo, sada naša najvažnija ustanova“- istakao je Petković zahvaljujući se medicinarima tivatskog Dom zdravlja.

On i Komnenović su najavili da će lokalna uprava  naći načina da tivatske medicinare i posebno nagradi.

Drektorica Doma zdravlja dr Jasminka Anđelić (DPS) zahvalila se svom osoblju te medicinske ustanove „koji u ovim teškim okolnostim rade sve u korist naših pacijenata“. Upoznala je čelnike grada sa organizacionim i tehnološkim promjenama u Domu zdravlja na adekvatnijem zbrinjavanju covid pacijenata i podvukla da nemaju deficit lijekova, ali imaju problem sa potrošnim materijalom, zaštitnom opremom i dezinfekcionim sredstvima, kao i testovima na covid.

„Do sada smo se snalazili kao smo  znali, ali sada nam treba pomoć Opštine i drugih altruistički nastrojenih ljudi i firmi.

Trudimo se da nabavimo brze testove i da oni budu besplatni za naše građane, a ne da ih oni plaćaju kao po nekim drugim Domovima zdravlja u Crnoj Gori“- istakla je Anđelić.

Izvor:S.L.

Najčitanije