16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Stanovnici malog mjesta posjeduju najveću turističku flotu na Jadranu

Krila Jesenice – foto www.visitdugirat.eu

Stanovnici Krila Jesenice, malog mjesta na pola magistralnog puta od Omiša do Splita, vlasnici su flote od čak 180 malih kruzera, zapošljavaju 2000 ljudi i po sezoni prosječno prihoduju oko dva milijuna kuna po brodu, piše nedjeljni Jutarnji list.

“Gotovo nema nijednog koji vrijedi manje od pola milijuna eura, najnoviji koštaju i više od tri milijuna eura, a zajednički bi mogli vrijediti nestvarnih dvije milijarde kuna. Statistički, svaki četvrti stanovnik ovoga mjesta vlasnik je jednog kruzera”, navodi dnevnik, piše Poslovni dnevnik.

Ističu da su 70 obitelji ovog malog mjesta imućni brodovlasnici i drže čak 75 posto ukupne nacionalne flote ove vrste plovila.

“Tu im nije kraj, svake godine izbace od 10 do 20 novih hotela na valovima, a sva mala brodogradilišta zatrpana su narudžbama i nekoliko godina unaprijed.

Posadu čini desetak ljudi, a svima je posao da gostima odmore učine nezaboravnima. Ako k tome zbrojimo njih još barem četvero po brodu koji čine logistiku na kopnu, te na stotine obrtnika koji rade na opremanju i uređenju plovila, broj radnika zavrti se u sezoni čak i do 2000″, piše Jutarnji list.

Dodaju da su za razliku od hotela na kopnu brodovi Kriljana rasprodani od travnja do sredine listopada.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije