16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Stari zanati čuvari kulturne baštine – Suvenir, sjećanje na mjesto i vrijeme u kome smo bili

Suvenir – foto NVO Mare Mare

U projektu Stari zanati čuvari kulturne baštine, koju realizuje NVO Mare Mare u toku su radionice za izradu suvenira, saopšteno je danas iz ove NVO.

“Koristeći tehnike šivenja, veza i heklanja i predmete koje smo izradile u našim radionicama prethodnih pet mjeseci , počeli smo izradu suvenira. Naše suvenire radimo, pomalo zaboravljenim,  tehnikama starih zanata sa ciljem da sačuvamo , ali i afirmišemo to kulturno nasljedje Herceg Novog, Boke i Crne Gore”, objašnjava koordinatorka projekta Dubravka Raičević.

Suvenir, kažu znalci, mora da pripada domenu asocijativnog, dakle predmet koji izaziva sjećanje na mjesto i vrijeme u kome smo bili. Sam materijal,izgled i fizičke karakteristike dobro uradjenog suvenira trebalo bi da budu na neki način sublimat podneblja koje prezentuje.

Suveniri su uglavnom predmeti koji ukazuju na oblast ili grad u koji se putovalo ili odmaralo.

Suvenir – foto NVO Mare Mare

Mogu to biti pisani vodiči i mape, razglednice, oslikane majice, šolje,tanjiri, unikatna keramika s tipičnim motivima, modeli starih brodova, kopije starog novca, starih maraka, lutke u narodnoj nošnji,minijaturne replike umjetničkih djela, grbovi, kape, kopije znamenitih gradjevina , ali i kamenje, kao ono sa Partenona (čije je uzimanje istina najstrože zabranjeno i kažnjivo). Suveniri su vrećice punjene lavandom, book markeri, podmetači, jastuci i torbe sa detaljima koji asociraju na more i Boku, – sve ono što izrađuju polaznice radionica  i što će javnost moći da vidi na izložbi na kraju projekta.

Projekat „Stari zanati čuvari kulturne baštine” implementira se u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD)2, koji finansira Evropska unija, a koji sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori ReLOaD2 realizuje se u partnerstvu sa 15 lokalnih samouprava, podijeljenih u pet klastera među kojima je „Coastal Mates” koji čine opštine Herceg Novi, Kotor, Tivat i Budva.

Kontakt osoba Dubravka Raičević  maremare541@gmail.com

Najčitanije