21 C
Kotor

Slušaj online radio

Katić: Kuća Iva Andrića će biti prepoznatljiv brend grada Herceg Novog

Kuća Iva Andrića

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić i potpredsjednik Miloš Konjević obišli su danas Kuću Iva Andrića, u okviru koje se izvode građevinski radovi na rekonstrukciji. Pred početak ljetnje turističke sezone naredne godine, radovi na sanaciji i adaptaciji  će biti potpuno završeni i objekat sređen na način kako i zaslužuje naš veliki nobelovac, čime će ovo zdanje postati prepoznatljiv brend grada Herceg Novog, kazao je Katić tokom obilaska.

Pripremu objekta za otvaranje uradiće dr Vladimir Roganović, koga je Opština Herceg Novi još ranije angažovala na izradi studije obnove Andrićeve kuće. Ekspertski tim, na čijem je čelu Roganović, činili su prof. dr Dragan Bulatović i kulturolog Dimitrije Vujadinović, kao i bivša direktorica Muzeja grada Beograda dr Tatjana Korićanac, koja je prošle godine i postavila izložbu „Ivo Andrić – pisac i/ili diplomata“. Tom prilikom je po prvi put u Crnoj Gori prikazana autentična Nobelova nagrada i plaketa, ali i Andrićeva svečana diplomatska uniforma, a uz nju i mač optočen draguljima i kapa sa bijelim nojevim perjem.

Predsjednik Katić zadovoljan je ostvarenom saradnjom sa Muzejom Iva Andrića u Beogradu u prethodnom periodu, ali i sa Višegradom, sa kojim Opština Herceg Novi ima sporazum o saradnji od 2018. godine. Andrić je spona koja nas povezuje sa Višegradom i ta saradnja će biti nastavljena i ubuduće, zaključio je Katić.

Predsjednik se tokom obilaska osvrnuo i na kašnjenje radova koja su se dešavala u prethodnom periodu.

-Bilo je određenih poteškoća i problema kroz sam proces odabira materijala, tendera i konzervatora koji će raditi na ovom projektu. Zaista smo željeli da se Kuća Iva Andrića sredi na način kakakv i zaslužuje naš veliki književnik i nobelovac. Ti radovi koji nisu bili izvedeni u predviđenom roku sigurno će biti završeni tokom druge polovine februara, kazao je Katić i dodao da će potom uslijediti i nabavka opreme za kuću nobelovca, a sve kako bi objekat bio otvoren pred početak ljetnje turističke sezone.

Sa predsjednikom i potpredsjednikom Opštine kuću nobelovca su obišli direktori Turističke organizacije Herceg Novi i Agencije za izgradnju i razvoj, Pavle Obradović i Boro Lučić.

Obradović je podsjetio da Opština i TOHN zajedno rade na projektima restauracije starih zadužbina i kulturno istorijskih spomenika, kao i na plan uvođenja „Topljanske ture“, koja će obuhvatati Njegoševu školu, Kuću Iva Andrića i Zavičajni muzej Mirka Komnenovića. U sklopu te ture će se, nakon restauracije, naći  i Topaljska komunitadi i zadužbina Duković, što će biti izuzezno potencijalna turistička atrakcija, zaključio je Obradović.

Najčitanije