16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

U Katedrali Svetog Tripuna oproštaj od don Antona Belana

Danas nas je iznenada napustio don Anton Belan (1953. – 2019.) Dostojanstveno, tiho, nenametljivo, skromno otišao je Čovjek, Bokelj, svećenik, erudita, generalni vikar Kotorske biskupije.

Kosmopolitski šarm i duh, paradigma interkulturnog dijaloga koji je promovisao i koji je snažno doprinosio očuvanju ideje o bogatstvu zajedništva i tolerancije kojim se Boka Kotorska stoljećima ponosi, krasili su našega don Tonća.

Njegove poruke sa oltara, lakoća neposredne komunikacije, prije svega sa običnim čovjekom, brojnim državnicima koje je ostavljao bez daha tumačeći povjest katedrale Svetog Tripuna, Kotora i Boke Kotorske,  promišljanja o pojmu i značaju humanosti, uvjek su nas iznova fascinirali.

Uvjek znatiželjan i gladan znanje o istoriji i kulturi njegove Boke Kotorske, kao hodajuća enciklopedija učio nas je u ekumenskom duhu kako se čuva i izgrađuje nasleđe, duhovna egzistencija, tolerancija… Univerzalne poruke mira, slobode i dijaloga, ljubav prema Kotoru i Boki Kotorskoj  duboko su bile ugrađene u svim njegovim postupcima i porukama.

Vjernici i svi prijatelji mogu da se poklone njegovoj sjeni u Katedrali Svetog Tripuna večeras do 20 sati  i u nedjelju 29. decembra od 8,30 do 11 sati.

Don Anton Belan će biti sahranjen u ponedjeljak 30. decembra u 14 sati na Prčanju.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije