23.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Stipe Božić predstavio autobiografsku knjigu “Penjačevi zapisi”

Stipe Božić – foto Hina

Nova knjiga najuspješnijeg hrvatskog alpinista Stipe Božića  “Penjačevi zapisi”, svojevrsna autobiografija od rodnih Zavojana do osvajanja najviših vrhova, redateljske i snimateljske karijere, aktivnosti u HGSS-u, predstavljena je u utorak na književnom festivalu Vrisak.

 Kako je u uvodu naveo urednik Drago Glamuzina, Božić je čovjek s bezbroj talenata. On je jedna od nekoliko osoba za koju vjerojatno znaju svi u zemlji, i to ga znaju po dobrom, istaknuo je Glamuzina na riječkom festivalu Vrisak.

Među Božićevim alpinističkim dosezima izdvojio je dvostruko osvajanje Mount Everesta, uspon na tri najviša vrha na svijetu, kao četvrti čovjek na svijetu kojem je to uspjelo, kao i uspon na najviše vrhove svih kontinenata.

Uz alpinizam i penjanje,  ostvario je i istaknutu karijeru snimatelja i redatelja dokumentarnih filmova i pisca knjiga, naveo je.

Stipe Božić je predstavio svoju knjigu  “Penjačevi zapisi” uz pomoć fotografija i video zapisa.

Kronološki, kako je i knjiga pisana, uz niz anegdota obuhvatio je cijeli svoj život, od djetinjstva, preseljenja u Split, prvih skijaških i penjačkih iskustava.

Oslikao je najvažnije alpinističke pohode, prisjetio se svojih prijatelja penjača i alpinista, od kojih su neki tragično stradali tijekom uspona.

Završio je s aktivnim djelovanjem u Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja (HGSS). Spašavamo sve i svugdje, i ponosni smo na to, rekao je Božić. A, kako je naveo, upravo ih kritike koje HGSS-u upućuju pojedinci da ne bi trebali spašavati nemarne i loše opremljene pojedince, motiviraju da nastave sa svojom djelatnošću.

 “Jedino što čovjek može iza sebe ostaviti na kraju života je priča o sebi”, zaključio je Stipe Božić.

Najčitanije