15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Stoliv – Održana „Fešta kamelija”

Tradicionalna manifestacija „Fešta kamelija” održana je danas u Stolivu prigodnim kulturno-zabavnim programom, uprkos sitoj kiši koja je povremeno padala. Na ponti pred crkvom priređen je kostmirani igrokaz koji simbolizuje donošenje prvih sadnica kamelije iz Japana u Boku od naših pomoraca prije nekoliko vjekova.

Nekoliko stotina posjetilaca dočekani su uz priganice rakiju i suve smokve. U ime domaćina i organizatora goste su pozdravili Vinko Vujović predsjednik NVO “Kamelija” i Boro Mustur predsjednik MZ Stoliv.

Feštu je zvanično otvorio Tvrtko Crepulja podpredsjednik Opštine Kotor.

Na plaotu ispred doma nastupili su KUD „Boka“, članovi plesnog kluba “Infinity” iz Kotora, najmalađi iz dječijeg vrtića Škaljari, Tamara Živković učenica muzičke škole „Vida Matjan“ iz Kotora, učenici OŠ „Drago Milović“ iz Tivta koji su predstavili svoje literarne radove kao i aktivista Ilko Marović koji je govorio stihove pjesme u čast kameliji, Gracije Marović.

Slikarica Tinda Bulatović i inž. hortikulture Tanja Krstović u ime komisije proglasile su najbolje cvijetne aranžmane od kamelije i najljepši đardin kamelija.

Za najbolje aranžmane od kamelije proglašeni su Stara prčanjska crkva autora Tonke Marković, Prozor u svijet Dragane Ćulafić, Gnijezdo sa pticama, specijalna nagrada pripala je radu Kariola autorice Rade Jakšić, Razmišljaj kamelijom autora gospodina Ivovića iz Herceg – Novog i literarnim radovima učenika OŠ „Drago Milović“ iz Tivta.

Za najbolji đardin kamelija na teritoriji opštine Kotor proglašen je đardin Tonke Marković iz Prčanja.

U Domu kulture priređena je izložba aranžmana od cvijeta kamelije, izložba likovnih radova i literarnih radova posvećeni kameliji osnovnih škola iz Kotora, Tivta, Dobrote, Prčanja, Cetinja, RC za sluh i govor iz Kotora i Dječjeg vrtića radost Škaljari.

Planinari Pestingrada iz Kotora organizovali su izlet do Gornjeg Stoliva za goste iz PK „Komovi“ i PK „Dubrovnik“.

Uz dobru muziku rasploženje i vino koje su donirale „Plantaže“ vrijedni domaćini pripremili su 400 kilograma mušalja na buzaru.

Organizatori fešte su Udruženje Kamelija i Mjesna zajednica Stoliv.

Više fotografija na našoj facebook stranici.

Najčitanije