16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Storia di Pietra – vinarija na obroncima Lovćena, uzorni porodični projekat (FOTO,VIDEO)

„Ovaj kamen storiu ima, svjedoči nam o prošlosti našoj, a mi storiu pretočismo u flašu da svi čuju priču našu“ – moto je porodične vinarije Storia di Pietra, koja je u četvrtak otvorena na južnim padinama Lovćena, u selu Mirac (650 mnv) – Opština Kotor.

Reprezentativni objekat iz kojeg se proteže predivan pogled na dio Boke Kotorske, Grbalj i otvoreno more, donosi nam originalnu porodičnu priču, novi kvalitet i dio turističke ponude kakva je nedostajala ovom dijelu Crne Gore.

Vlasnik vinarije Stefan Kašćelan kaže da je želja porodice bila da realizuju projekat po kojem će biti prepoznati, a koji je proistekao iz ljubavi prema svome zavičaju, tradiciji, kulturi, zasnovan na autohtonim proizvodima.

„Znamo da je Boka Kotorska bila prepoznata po vinovoj lozi, vinogradima i vinu, ali da je vremenom, ta tradicija ostala zapuštena, izblijedila je i pomalo se preselila na neke druge dijelove Crne Gore. Naša poruka kroz ovaj projekat je da u Boki i njenom zaleđu još ima vinove loze, i da mi na Mircu na 650 mnv, sa lokaliteta koje zbog svoje geografske pozicije predstavlja idealno mjesto za uzgoj vinove loze, prozvodimo naša vina, isključivo organska vina, sa mnogo pažnje i ljubavi, u skladu sa svjetskim standardima”.

Porodica Kašćelan je svoj veliki rad, upornost i radost krunisala otvaranjem vinarije i svoje zadovoljstvo sinoć podijelila sa velikim brojem prijatelja. Poručili su da su otvoreni za sve goste koji mogu doći i degustirati vina Storia di Pietra (Priča kamena), u kombinaciji sa domaćom autohtonom gastronomijom.

Otvaranje vinarije Storia di Pietra – Stefan Kašćelan – foto R.S. Boka News

„Prije 10-tak godina počeli smo sa sadnjom vinove loze i vinograda, a kasnije sa proizvodnjom vina. Zajedno smo dijelili tu ljubav prema đedovini, lozi i vinu, ja, moj otac i stric. Rezultat te ljubavi je ovaj objekat koji je večeras otvoren nakon dvije godine izgradnje. Što se tiče loze, sadili smo našu autohtonu sortu Vranac, a malo smo se poigrali i sa bijelim sortama, Malvazija, Šardone.

Naša vinarija može proizvesti između 60 i 70.000 litara vina, ali na to utiču brojni faktori. U septembru krećemo sa berbom i proizvodnjom“ – ističe Stefan Kašćelan.

Ovaj reprezentativan objekat, osim proizvodnog pogona, podruma, suvenirnice, sala za degustaciju, ima centralnu salu sa tri fasade od stakla iz koje se pruža predivan pogled na Boku i otvoreno more. Sala može primiti 450 gostiju, a sa terasama i krovom oko 1.000.

„Želja nam je da svima, posebno strancima, predstavimo dio naše kulture, da ih ugostimo, da probaju domaće vino, domaću hranu, i naravno, na kraju da ih ispratimo sa originalnim suvenirima, da ponesu sa sobom lijepe uspomene i dobro raspoloženje“ – kaže Kašćelan.

Vrijednost investicije je bila izuzetno velika, pogotovo ako se uzme u obzir da projekat nije podržan od fondova iz inostranstva, niti domaćih, već je sve naparavljeno sredstvima porodice i uz pomoć komercijanih banaka.

„Bilo je dosta truda, rada, lomljenja lovćenskog kamena, izgradnje, probijanja uzanim putem do Mirca i lokacije, bilo je dosta izazova, tako da bih konstatovao da je ovo, zaista, neprocjenjiva investicija…“ kazao je ponosno Stefan Kašćelan za Boka News.

Fešta uz vino i domaće proizvode, vatromet i dobru muziku za koju se pobrinula Đurđa Poljak, nastavila se na terasi krova vinarije Storia di Pietra

Više fotografija na našoj facebook strani

/Miro Marušić/

Najčitanije