17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Strogo kažnjavanje za posluživanje i konzumaciju prstaca

Prstaci buzara

Koordinacija ugostitelja Hrvatske pozdravlja strogo kažnjavanje pripreme, posluživanja i konzumacije prstaca. Izlov prstaca u Hrvatskoj je zakonski zabranjen još 1995. godine. Lom obale, a koji nastaje njihovim izlovom, uzrokuje razaranje čitavog staništa životnih zajednica i nestanak autohtonih vrsta. Za obnovu biljnih i životinjskih vrsta potrebna su desetljeća, tako da svatko tko sudjeluje u ovoj djelatnosti direktno nanosi štetu hrvatskoj obali i prirodnim ljepotama.

„Kao struka koja živi od onoga što nam pruža naša predivna obala i zemlja, smatramo da svaki ugostitelj mora biti primjer brige o prirodnim blagodatima. Upravo zbog toga smatramo kako se mora stati na kraj nezakonitom izlovu prstaca, prije svega kroz strogo i dosljedno kažnjavanje svih onih koji čine nezamislivu štetu hrvatskom podmorju. Također, neprihvatljivo je da se na taj način baca ljagu na cijelu struku koja se od fiskalizacije nadalje, izuzetno trudi da poštuje sve zakone i propise i stalno je pod strogim nadzorom“, izjavio je Marin Medak, predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja.

Prstaci se smatraju izuzetnom delikatesom, ali je njihov izlov od 1995. godine najstrože zabranjen u cijelom priobalnom području Hrvatske. Izlov prstaca, uz neophodno razbijanje samostalnih stijena i čitavih litica, dovodi do potpunog uništenja cijelih podmorskih staništa za čiju su obnovu ponekad potrebna i desetljeća. Zbog toga su prema Zakonu o morskom ribarstvu u Hrvatskoj predviđene visoke novčane kazne koje se kreću od 5.000 do 15.000 kuna za fizičku osobu, za obrtnike od 10.000 do 150.000 kuna, za odgovornu osobu u poduzeću i u gospodarskom ribolovu od 10.000 do 30.000 kuna te za tvrtke od 20.000 do 300.000 kuna. Za međudržavni šverc prstaca, kojim se izbjegavanjem carinskog nadzora krši kazneni zakon, predviđena je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, a ako je riječ o organiziranoj grupi kazne mogu biti od jedne do osam godina zatvora.

Osim Hrvatske izlov prstaca je zabranjen i u nekim drugim zemljama poput Italije, Slovenije, Francuske, Grčke, Crne Gore, a odnedavno i Albanije.

Najčitanije