13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Studentski filmovi sa 10 fakulteta i akademija na festivalu u Herceg Novom

Amfiteatar Dvorane Park Herceg Novi

Selekcija 29 filmova studenata sa 10 fakulteta i akademija iz šireg regiona biće pred publikom u Herceg Novom, na 35. Filmskom festivalu Herceg Novi – Montenegro film festivalu.

Studentske filmove koje je selektovala scenaristkinja Maja Todorović moći ćete da pogledate od 23. do 27. avgusta na kultnom mjestu – u amfiteatru Dvorane Park, ispred palate Burovina, koji je proteklih nedjelja uređen i spremno očekuje publiku zainteresovanu za ostvarenja autora koji su budućnost filma.

Na programu će se naći filmovi studenata: FDU Cetinje, FDU Beograd, AGRFT Ljubljana, ASU Sarajevo, ADU Zagreb, AU Banja Luka, AU Beograd, FDU Skopje, UNATC “I.L. CARAGIALE” iz Bukurešta, a ove godine po prvi put i film studenta Fakulteta za dizajn i medije Univerziteta Donja Gorica.

Filmovi koji su se našli u ovoj selekciji su vrlo raznoliki u svakom segmentu, ali ono što im je zajedničko jeste hrabrost da se iskreno i bez predumišljaja bave temama koje ih zaista zanimaju (a ne koje su „popularne“ ili „poželjne“) i to na način na koji osjećaju da treba, ne jureći da imitiraju stilove „velikih“ i priznatih autora ili autorki, ističe selektorka Maja Todorović.

Kako napominje, većina ovih filmova rađena je u vrijeme kad su na snazi bile COVID mjere i ograničenja, što je svakako umnogome uticalo na rad, otežalo same pripreme i snimanje, ali nije sputalo kreativnost autora i autorki.

Vjerujem da vas nijedan od ovih filmova neće ostaviti ravnodušnim i „praznim“ – u njima možete pronaći i prepoznati sebe i svijet oko sebe, ili ući u „drugi svijet“, ali opet se vratiti na (samo)spoznaju. U ovim autorima i autorkama leži budućnost filma. Oni su djeca filma, poručuje Todorović, Novljanka koja je odrastala uz Festival i čiji filmovi su bili prikazivani u ovom segmentu programa.

Osim filmova u takmičarskom dijelu, ove godine su na programu i dva ostvarenja van konkurencije: Going Diaspora Damira Mehića i Sjeverni pol, kratki igrani film Marije Apčevske.

Mehić je student prve godine Filmske škole u Lođu, Poljska (Szkoła Filmowa w Łodzi) sa kojom smo, zahvaljujući Damiru, ostvarili saradnju i u planu je da se iduće godine u selekciji nađu i filmovi sa ove filmske škole, objašnjava Todorović.

Film Marije Apčevske Sjeverni pol imao je svjetsku premijeru u okviru zvanične selekcije festivala u Kanu, a zahvaljujući uspjehu i nagradama na festivalima, našao se među kratkim filmovima koji se kvalifikuju da budu nominovani za nagradu Evropske filmske akademije. Autorka filma, Marija Apčevska je kao studentkinja FDU Skopje bila u studentskoj selekciji festivala sa svojim filmom Bardo.

Mi smo djeca filma

Program selekcije studentskog filma

Prvog dana, 23. avgusta na programu će se naći četiri filma studenata Nacionalnog univerziteta za pozorište i film I.L. Caragiale iz Bukurešta: S ljubavlju, vaš sin čiji autor je Ștefan Lordache, Kada se oblaci zbliže koji potpisuje Daniel Iulian Popa, Dan kada je Vali pomjerio svoj TV Vladuta Iosefa, Ljubavne priče u pokretu Carine Dașoveanu i Planiranje ljeta koji potpisuje Alexandru Mironescu, kao i dva ostvarenja sa Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje, Mir autora Gabriela Camaja i film Andrije Mugoše Ječam žela.

Na programu za 24. avgust su ostvarenja studenata sa Fakulteta dramskih umjetnosti Beograd: Izgubljeni dani Jovane Avramović, Krotki Jovana Dimovskog, Polica Matije Lukača, Za vikend gajbi lastom sa autokomande u 15 do 5 da ne bih plaćao peronsku 170 dinara autora Danila Lazovića i film Miladin Đorović koji potpisuje Novak Šipetić. Iste večeri biće prikazan i film Luča mikrokozma Milana Bajčetića, studenta Fakulteta za dizajn i multimediju Univerziteta Donja Gorica.

Treće večeri, 25. avgusta studentkinja Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo, Isidora Ratković predstaviće se filmom Zašto ne zaplešeš?, a Akademija dramske umjetnosti Zagreb ostvarenjima pet studenata: Hej, hvala i tvojima Denisa Komljenovića, Sama Borne Zidarića, Fender Bojana Radanovića, Tuđa posla Andrije Tomića i Dete Karle Jelić.

Na programu za 26.avgust su ostvarenja sa Akademije za pozorište, radio, film i televziju iz Ljubljane: A noć ostaje Anžea Grčara, Slatki snovi, mama Aljoše Nikolića, Susjedi Juša Hrastnika i Rodna gruda Filipa Jembriha. Iste večeri biće prikazani i filmovi studenata Akademije umjetnosti Banja Luka: Koraci Vuka Rađena i Kad jutro svane Karmen Obrdalj.

Posljednjeg dana programa, 27. avgusta publici će se predstaviti studenti Akademije umjetnosti Beograd filmovima Na margini autora Jovana Dopuđa i Između nas Ane Butigan, kao i Fakultet dramskih umjetnosti Skoplje ostvarenjima Progesteror(n) Tine Veličković i Otuđenost Aleksandra Nestorovskog. Iste večeri biće prikazani i pomenuti vantakmičarski filmovi, Sjeverni pol Marije Apčevske i Going diaspora Damira Mehića.

Žiri koji će odlučivati o nagradama takmičarske selekcije studentskog filma čine: francuski producent, scenarista i reditelj Gijom de Sej, reditelj Nikola Ljuca i scenaristkinja Dunja Kusturica.

Selektorka Maja Todorović diplomirala je dramaturgiju na FDU u Beogradu. Njena drama Drekavac sa treće godine studija pobijedila je na konkursu za dramski prvijenac i postavljena je u Beogradskom dramskom pozorištu u režiji Milene Pavlović. Drama Kinez sa četvrte godine studija pobjeđuje na konkursu KFPD za najbolji dramski tekst za djecu, a postavljena je u Gradskom pozorištu u Podgorici, u režiji Anje Suše. Slijedi nagrada Crnogorskog narodnog pozorišta za najbolji dramski tekst za dramu Šćeri moja, koju u tom pozorištu režira Ana Vukotić. Napisala je drame: Antigona 1918 (SNP Novi Sad, režija: Milan Nešković) i Nečista krv (NP Beograd, režija Milan Nešković). Radila je kao dramaturškinja na brojnim predstavama u JDP-u, NP Banja Luka, Teatru Voklov u Rusiji, Narodnom pozorištu u Subotici. Scenaristkinja je filma Ajvar u režiji Ana Marie Rossi, filma i serije Toma u režiji Dragana Bjelogrlića i Zorana Lisinca, filma Marko Kraljević koji režira Dejan Zečević, serija Žigosani u reketu i Dug moru (druga sezona), kao i brojnih kratkih igranih filmova.

35.Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival biće održan od 22. do 28. avgusta 2022. godine, pod sloganom „Mi smo djeca filma“. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Opština Herceg Novi, a izvršni producent Javna ustanova kulture „Herceg-fest“.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije