20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Studija stanja lukobrana Škvera s hitnim mjerama sanacije još nije dovršena

Božo Ukropina – direktor Agencije za gazdovanje Gradskom lukom

Studija stanja lukobrana Škvera s hitnim mjerama sanacije još nije dovršena. Izvršeni su potrebni radovi i snimanja, ali konačni dokument nije spreman, rekao je za RTHN Božo Ukropina, direktor Agencije za upravljanje gradskim lukama.

Studija je trebala biti gotova u roku od 30 dana, ali nije dovršena jer su ih uznemirili loše vrijeme i praznici. Konačni dokument čeka se nakon što su luku posjetili predstavnici Morskog dobra i bjelopoljske tvrtke (Optimusproject), koja je izabrana na natječaju, rekao je direktor Ukropine.

– Napravljene su dvije jame za iskop veličine jednog kubnog metra. Teren je izmjeren geometrom s vanjske strane lukobrana, kako bi se dobili podaci o količini materijala, odnosno gromada, materijala koji ćemo primijeniti, potrebnih da bi lukobran bio zaštićen s vanjske strane. Te podatke još nemamo, studija nije predana kao završni dokument koji će nam pružiti dobro polazište, rekao je direktor Ukropina izrazivši zahvalnost Pomorskom dobru na dodjeli sredstava.

Nedostaje dokumentacija iz prethodnog razdoblja, kao i projekt iz 2005. godine, kada je rađena sanacija jednog dijela od restorana do svjetionika, što je, pokazalo se, dobro odrađeno. Zatim su ploče podignute, a betonski estrih ojačan, rekao je Ukropina.

Herceg Novi – Škver foto Željko Starcević

– Taj dio pokazuje određenu čvrstoću. Nadam se da je stabilnost luke dobra, koja bi trebala stajati na kamenim gromadama koje su, kako su rekli oni koji su to učinili, teške 27 kubika. Vrijeme koje je od tada prošlo pokazalo je da takav zahtjev nije bio uzalud, kada govorimo o tom dijelu, ali kao što je poznato, problem i prioritet je vanjski dio, rekao je Ukropina.

Vrijednost studije je 8.300 eura, a luka se nada da će potvrditi da luka stoji na velikim jakim blokovima i da stabilnost nije upitna, a zatim će se nastaviti s sanacijom vanjskog dijela lukobrana.

Izvor:RTHN

Najčitanije