17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Sueski kanal oborio novi rekord – Zabilježen najveći dnevni promet u 150 godina dugoj povijesti kanala

Suecki kanal – Foto: gCaptain

Sueski kanal ovog je mjeseca oborio novi rekord, kada je u jednom danu kroz Suez prošao dosad najveći broj brodova u 153 godine dugoj povijesti postojanja kanala. Kanal nastavlja bilježiti snažan rast prometa i prihoda unatoč nedavnom povećanju cijena tranzita.

Prema izvješću Uprave Sueskog kanala (SCA), novi rekord je 89 brodova koji su u jednom danu plovili kroz kanal, što je više nego dvostruko više od prosječnog broja od prije samo nekoliko godina. Kanal je proširen prije sedam godina, što je omogućilo postavljanje ovakvih rekorda. Rekord od 89 brodova, u što su uključeni brodovi koji su plovili u oba smjera, postignut je 6. avgusta. Tog dana kanalom je prevezeno ukupno 5,2 milijuna tereta. Sa sjevera prema jugu plovila su ukupno 44 broda s 3 milijuna tona, a s juga je kanalom plovilo 45 brodova s ​​ 2,2 milijuna tona.

Među najvećim brodovima tog dana bio je kontejnerski brod OOCL Scandinavia, pod zastavom Hong Konga, koji je plovio iz Singapura prema Velikoj Britaniji. Najveći u smjeru sa sjevera bio je COSCO Shipping Pisces, koji se vraćao u Singapur.

SCA ističe i da su tog dana u tranzitu kanalom bila ukupno 23 kontejnerska broda te 23 broda za rasuti teret. Tu su bila 24 teretna broda, kao i 14 tankera za prijevoz nafte i 3 broda za prijevoz plina.

Šef Uprave Sueskog kanala Osama Rabie objasnio je da se nakon dovršetka projekta proširenja kanala značajno povećao broj brodova koji svakodnevno plove kanalom. Prosječan broj brodova povećao se s 48 brodova prije provođenja projekta, na 62 broda nakon proširenja.

Projekti širenja kanala i dalje traju, s dodatnim ulaganjima nakon što je Ever Given u 2021. na sedam dana blokirao promet. Najnoviji projekt je uređenje južnog dijela kanala koje se odvija ubrzanim tempom.

Nakon povećanja naknada za tranzit kanalom za sve vrste brodova ovog proljeća, Sueski kanal u srpnju je zabilježio najveći mjesečni prihod ikad, uz najveći ukupni broj brodova tog mjeseca i najveću neto tonažu. Prihodi su dosegli 704 milijuna dolara, što je za trećinu više u odnosu na razdoblje od prije godinu dana. Rast nadmašuje stopu povećanja naknada koja se kretala između pet i 20 posto ovisno o vrsti plovila.

Tokom srpnja SCA je izvijestila da je kanalom prevezeno ukupno 125,1 milijuna tona tereta, što je povećanje od gotovo 20 % u odnosu na 2021. Broj brodova koji su bili u tranzitu povećao se za 26 % na nešto više od 2.100 tokom mjeseca.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije