7.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Vesna Pećanac i film „Praznik rada“ otvaraju 35. Filmski festival u Herceg Novom

Filmski festival u Herceg Novom – foto V.Ilić

Glumica Vesna Pećanac, dobitnica nagrade za životno djelo, otvoriće 35. Filmski Festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival 22. avgusta na Kanli kuli.


Montenegro Film Festival biće održan po 35. put od 22. do 28. avgusta 2022. godine pod sloganom „Mi smo djeca filma“. Publika će imati priliku da uživa u filmskoj produkciji u okviru pet selekcija, tri u takmičarskoj – igrani, dokumentarni i studentski filmovi, i dva van konkurencije – Kino Evropa i program Festivalske mreže Jadranske regije.

Programski koncept ovogodišnjeg jubilarnog izdanja fokusiran je na filmove iz regiona, sa ciljem svojevrsnog omaža osnivačima i prvom festivalskom izdanju.

Mirko Mustur potpredsjednik Opštine Herceg Novi podsjetio je da je Filmski festival jedna od rijetkih manifestacija koja ima status od značaja za Crnu Goru, dodajući da je od ove godine promijenjen i termin održavavanja festivala.

“Ideja o novom datumu održavanja postoji već nekoliko godina, a dva su paraktična razloga odlaganja festivala za drugu polovinu avgusta. Jedan je tehničke prirode gdje smo pokušali da stvorimo bolje uslove za održavanje festivala i boravak gostiju u terminu kada je manja saobraćajna i turistička gužva, a drugi je ideja da sačekamo da završe određeni festivali u regionu i obezbjedimo dolazak boljih filmova i jaču konkurenciju” kazao je Mustur.

Gordana Porobić Krcunović poslovna direktorica Filmskog festivala pojasnila je da je ovogodišnji slogan festivala je „Mi smo djeca filma“ jer se ove godine poklapaju dva jubileja – 35 godina Filmskog festivala i 100 godina bioskopske kulture u Herceg Novom.

“Jubileji nas uvijek obavezuju da evociramo uspomene na period iza nas, a Herceg Novi ima razloga da bude ponosan. Oni su i povod da se sjetimo ličnosti koje su profilisale bioskopsku kulturu našeg grada ali su i dali doprinos jugoslovenskoj kinematografiji”

Ona je istakla da jubileji obavezuju i na postavljanje pitanja da li smo napredovali ili nazadovali kada je riječ o bioskopskoj kulturi.

“Uporedo sa obilježavanjem ova dva jubileja dogodila se I lijepa vijest da JUK Herceg Fest je raspisala tender za nabavku opreme za digitalizaciju bioskopa u Dvorani Park tako da će ove godine Herceg Novi dobiti I najsavremeniji bioskop” istakla je ona.

Filmski festival u Herceg Novom – foto V.Ilić

Savjetnik u Ministarstvu kulture i medija Crne Gore Petar Kovačević kazao je da je hercegnovski filmski festival najznačajniji festival u Crnoj Gori.

“Trideset pet godina festivala je učinilo da se Herceg Novi više ne nalazi samo na kulturnoj mapi regiona, nego i šire. Festival je mjesto susreta mladih koji predstavlja sveobuhvatnu filmsku produkciju”, istakao je Kovačević.

Predsjednik Savjeta Nikola Vukčević ukratko je predstavio program i istakao pozitivne efekte promjene datuma održavanja festivala.

“Na otvaranju imamo film koji nam dolazi iz Sarajeva, koji ima svjetsku premijeru tri dana prije nas, tako da možemo govoriti o benefitima, zbog kojih smo promijenili termin. Na zatvaranju imamo prošlogodišnjeg kanskog pobjednika, u međuveremnu najznačajnije regionalne u kategoriji cjelovečernjeg igranog filma”, kazao je on.

Jelena Mišeljić selektorka programa dugometražnog igranog filma istakla je da focus ovogodišnje selekcije filmova stavljen na region.

“Ova vrsta izbora predstavlja jednu vrstu simboličke posvete svim onim ljudima koji su osnovali festival kao I nekadašnjoj misiji festivala, a to je da se fokusira na proctor bivše Jugoslavije. Uspjeli smo da napravimo presjek dvije festivalske sezone I mislim da imamo jedan vrlo interesantan presjek”, kazala je Mišeljić.

Selektor programa dokumentarnog filma Sead Šabotić je kazao da će na festivalu biti prikazano 25 dokumentarnih filmova koji su imali zapažene rezultate na festivalima.

“Svake večeri, od 23. do 27. avgusta, biće prikazano pet filmova. Među zvučnim imenima izdvojio bih „Handbook“ reditelja Pavela Moshara iz Berlina, koji govori o protestima u Bjelorusiji, a pobjednik je jednog od najvećih festivala dokumentarnog filma u svijetu, Ifa festivala”, rekao je Šabotić.

Selektorka programa studentskog filma Maja Todorović je istakla da sudentski filmovi tradicionalno imaju svoju publiku.

Filmski festival u Herceg Novom – foto V.Ilić

“Mladi dolaze da gledaju studentske filmove, ne samo oni koji žele da se bave filmom, već i oni koji u dugometražnim filmovima rijetko pronalaze teme koje se tiču njihove generacije”.

S ciljem da festivalski život bude vidljiv i živ, filmovi će biti prikazani ​​na četiri vanjske lokacije: na tvrđavama Kanli Kula i Forte Mare, u dvorištu Kuće nobelovca Ive Andrića i amfiteatru Dvorane Park, ispred Palate Burovina.

Pored filmskog programa, 35. Herceg Novi Film Festival – Montenegro Film Festival će posebnu pažnju posvetiti pratećim, posebno edukativnim sadržajima, s ciljem animiranja nove publike, kao i promocije ukupnog značaja kinematografije.

Pokrovitelji 35. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festival su Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Opština Herceg Novi, a izvršni producent Javna ustanova kulture “Herceg-fest”.

Izvor:CG News

Najčitanije