25 C
Kotor

Slušaj online radio

Surlaš uništio drvored palmi pored TQ Plazi u Budvi

TQ Plaza u Budvi – foto Primorske novine

Surlaš nastavlja da uništava plame duž primorija, na “meti” se našao i jedan od najljepših drvoreda, onaj pored šoping centra “TQ Plaza” u Budvi.

Stabla su posječena, ali je pohvalno to što je, za razliku od drugih slučajeva gdje su stabla ostavljena da trunu, uprava TQ Plaze podrezala stabla. Surlaš nekoliko godina hara crnogorskim primorjem i uništava palmina stabla. Fitosanitarna uprava Crne Gore upozorila je na pojavu crvenog palminog surlaša koji nagriza mlade listove i stablo palmi do potpunog uništenja.

Crveni palmin surlaš živi u unutrašnjosti palme tokom čitavog životnog ciklusa. Larve se hrane u mekom tkivu najmlađeg lišća, a u unutrašnjosti palme prave tunele i šupljine. Simptomi napada na žalost postaju vidljivi tek kada je palma skoro uništena.

Kada se utvrdi prisustvo surlaša na stablu palme, neophodno je njihovo hitno uklanjanje i mehaničko uništavanje paljenjem ili mljevenjem, isključivo u prisustvu fitosanitarne inspekcije, što znači da građani ni slučajno ne smiju samoinisijativno uništavati ove štetočine.

Najčitanije