15 C
Kotor

Slušaj online radio

Svečano otvorena manifestacija “Dani Mula”

U organizaciji Mjesne zajednice Muo, a pod pokroviteljstvom Opštine Kotor danas je u Staklenoj dvorani Kulturnog centra ”Nikola Đurković” Kotor otvorena manifestacija ”Dani Mula” koja će trajati do subote 23. aprila.

U pitanju je bogat kulturni, umjetnički i edukativni program koji je posvećen istoriji i kulturi Mua, koje je, tokom vjekova pomalo zapostavljeno i skrajnuto u odnosu na druga mjesta bokokotorskog zaliva, kao i obilježavanje 120 godina od rođenja i 40 godina od smrti čuvenog slikara, ilustratora i strip-crtača Andrije Maurovića.

Manifestaciju je otvorila generalna direktorka Direktorata za kulturnu baštinu Ministarstva kulture i medija Crne Gore mr Dobrila Vlahović koja je kazala da joj se čini posebno važnim što ova manifestacija prezentuje jedinstvene vrijednosti segmenta kulturne baštine Mua, područja koje pripada Kotoru pod UNESCO zaštitom i koje baštini vjekovne tragove svoga trajanja u kojem vladaju pravila konzervatorske struke.

Dani Mula – D. Vlahović

”Danas smo svjedoci da, bez obzira na stroga pravila konzervatorske struke, vrlo je važna valorizacija i prezentacija vrijednosti svakog segmenta ovog područja, a vrijednosti svakog savremenog društva posmatraju se u kontekstu njegove istorije i kulture čiji su materijalni i nematerijalni segmenti prezentovani kroz prirodnu i kulturnu baštinu, ali i odnos prema njoj”, smatra Vlahović. Ona je kazala da je važna prezentacija tih vrijednosti i da prirodno i kulturno – istorijsko područje Kotora to i zaslužuje, uz svaki njegov segment koji je vrijedan i koji na poseban način priča priču o istoriji, tradiciji i vrijednostima ovog prostora.

”Takvu priču priča naše malo mjesto, Muo” zaključuje Vlahović i dodaje da će Ministarstvo kulture i medija uvijek podržavati projekte koji imaju za cilj valorizaciju i prezentaciju kulturne baštine.

Dani Mula – N. Ševaljević

U ime pokrovitelja manifestacije, prisutne je pozdravio potpredsjednik Opštine Kotor Nebojša Ševaljević koji je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da podrži ovu manifestaciju za čiji program ocjenjuje da je prije svega zahtijevao vrijedan i posvećen tim ljudi koji je svojom zalaganjem i napornim radom uspio da dođe do realizacije. ,,Pored ovog, tu je i mali, tihi, mirni i lijepi Muo koji ima istoriju i kulturu veoma bogatu i koji svakako zavrjeđuje promocije ovog tipa”, kazao je Ševaljević i dodao da se nada da će organizatori nastaviti da otkrivaju skrivene kutke našeg zaliva.

Autorka koncepta manifestacije Stanka Janković Pivljanin kazala je da je program osmišljen sa ciljem da naučnoj, stručnoj i široj javnosti vrati fokus na Muo, siromašno malo ribarsko mjesto kraj Kotora sa izuzetno značajnom kulturnom baštinom koju čine sakralno, duhovno, kulturno, muzičko, naučno i umjetničko nasljeđe. ”Sam koncept ima dva segmenta, promociju kulture i istorije Mua, kao i omaž proslavljenom jugoslovenskom umjetniku Andriji Mauroviću koji je rođen na Mulu, kazala je Janković Pivljanin i dodala da će kruna konferencije biti monografija koja će prikazati širi kulturno-istorijski presjek Mua.

U ime organizatora pokrovitelju i prijateljima manifestacije se zahvalio predsjednik Mjesne zajednice Muo Milorad Krivokapić, izrazivši nadu da će prisutni uživati u predstojećem programu.

U muzičkom dijelu programa nastupila je Anja Miljenović, učenica 3. razreda Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje “Vida Matjan”.

Moderatorka je bila Jasmina Bajo, članica Organizacionog odbora.

Danas, na programu pod nazivom ”Maurović: od Mula do Mula” održan je načni skup na kom su vrsni poznavaoci života i stvaralaštva Andrije Maurovića iz Slovenije, Holandije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore govorili o ovom istaknutom jugoslovenskom umjetniku. Tom prilikom je prezentovano i idejno rješenje za spomen-ploču koja će biti ubrzo postavljena na rodnoj kući Maurovića.

Dani Mula

Izložbu ”Maurović se vraća doma!” autora Stanke Janković Pivljanin i Veljka Krulčića otvorila je dr Tanja Petrović iz SAZU u Ljubljani, koja je kazala da izložba priča jednu vrlo  sistematičnu i jasnu podjelu, a već kod prvih informacija postaje jasno da je vijek u kojem je živio Maurović bio vijek podjela, previranja, različitih država. ”Maurović je u tom vremenu ostao izvan podjela i nije dozvolio da ga smjeste u bilo koju kategoriju i birao je da bude na margini”, kazala je Perović dodajući da njegova marginalizacija predstavlja način života i moralni princip koji mu je obezbijedio produktivnost.

Dani Mula

Predstavljena je i knjiga ”Maurović: od Mula do Mula” autora Veljka Krulčića koji se zahvalio Mjesnoj zajednici za podršku izdanju ovog djela. ”Mislim da imamo jedan proizvod za ljude koji se bave Maurovićem, stripom, umjetnošću i kulturom i koji će rado posezati za ovim izdanjem”, zaključio je Krulčić.

Prisutni su imali priliku da pogledaju i dva filma i to: “Andrija Maurović: mag stripa” produkcije RTCG–CEKUM iz 2017. godine, po scenariju Bogića Rakočevića i Derviša Selhanovića i u režiji Saše Terzića, kao i film “Zvonimir Šepat o Andriji Mauroviću”, Frana Šepata i Ivana Kovača čije je ovo bilo prvo javno prikazivanje.

Sutra, na programu pod nazivom “Muo: (ne)zaboravljena kulturna baština Boke kotroske” biće upriličen naučni skup na kom će ugledni arheolozi, istoričari, istoričari umjetnosti, konzervatori, pravnici, muzikolozi, filolozi, arhivisti, bibliotekari i kulturolozi govoriti o značaju Mula koji je često skrajnut na kulturnoj mapi Boke kotorske. U večernjem dijelu programa planiran je koncert: „Sitno cmilje pokraj mora raste“ – oživljeni notni zapisi Ludvika Kube s Mula iz 1907. godine, a učestvovaće „Đude“ – KUD „Mijat Mašković“ iz Kolašina, FA „Nikola Đurković“ iz Kotora i tivatska klapa „Belezza“.

Treći dan rezervisan je za šetnju po Mulu i upoznavanje sa istorijom i osobenostima ovog malog mjesta.

Podsjetimo, prijatelji manifestacije su Opština Kotor, Turistička organizacija opštine Kotor, RTCG, Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor, ŠOSMO “Vida Matjan”, Teraca resto bar, Štamparija GolbiPrint iz Podgorice i Društvo za kulturni razvoj BAUO iz Petrovca.

Najčitanije