26.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Švedska ukinula sve mjere, otvorila granice…

Švedska – foto Beta /AP

Tačno u ponoć Švedska je ukinula sve epidemiološke mjere, prestala s masovnim i besplatnim testiranjem i potpuno otvorila granice za sve građane Evropske unije. Švedska je od početka pandemije bila zemlja koja je izazivala veliku pozornost jer je borbu protiv COVID-a temeljila ponajviše na odgovornosti svojih građana u provođenju epidemioloških mjera.

Na i dalje plamteću pandemiju Švedska posljednjih dana bilježi desetke tisuća pozitivnih testova. Od jutros podsjećaju samo savjet necijepljenima da izbjegavaju gužve u zatvorenim prostorima te preporuka svima da ostanu kod kuće ako imaju simptome COVID-a. Čak su i brojevi zaraženih i umrlih nestali s istaknutih mjesta u švedskim medijima.

– Mogu reći da je vrijeme za ponovno otvaranje Švedske. No pandemija nije gotova, ušla je u potpuno novu fazu, rekla je švedska premijerka Magdalena Andersson.

Temelj švedskog izlaska iz pandemijskog režima ponajprije je visoka stopa cijepljenih, relativno niska smrtnost od COVID-a i stabilan broj pacijenata na intenzivnom liječenju bez obzira na snažan porast broja zaraženih s pojavom omikron-varijante. Do danas je u Švedskoj dvjema dozama cijepljeno 84% populacije starije od 12 godina, a 53% odraslih primilo je i treću dozu.

– Zahvaljujući visokoj razini imuniteta koju sada imamo, došli smo do točke u kojoj, vjerujemo, društvena zajednica može sama upravljati situacijom i zaštititi se od bolesti, smatra voditeljica švedske zdravstvene agencije Karin Tegmark Wisell.

Premda ni dosad epidemiološka ograničenja nisu znatno remetila svakodnevicu Šveđana, niti ukidanje mjera znači da je koronavirus nestao, u javnosti se može osjetiti olakšanje.

– Naravno da ovo budi nadu. Lijepo je ukinuti ograničenja i imati osjećaj da možete slobodno živjeti. No to je i pomalo zastrašujuće jer virus i dalje može mutirati. Treba biti na oprezu, istaknula je Sara Donell iz Stockholma u Švedskoj.

– Nadam se da nije prerano. Ali dobar je osjećaj moći se malo vratiti u normalu, smatra Nils Svensson iz Stockholma.

Švedska se isticala među europskim državama po relativno jednostavnom odgovoru na pandemiju. Nikada nije ušla u lockdown, nego se uglavnom oslanjala na individualnu odgovornost. Iako je smrtnih slučajeva zbog koronavirusa bilo mnogo u usporedbi s drugim nordijskim zemljama, bilo ih je manje nego u mnogim drugim europskim državama koje su uvele stroge mjere izolacije.

Izvor:HRT

Najčitanije