23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Sveti Tripun zaštitnik Kotora grada i Kotorske biskupije

U Kotoru se danas 3. februara proslavlja Sveti Tripun – zaštitnik  drevnog grada, čija katedrala čuva moći ovog sveca mučenika, koji je rođen u gradu Kampsadi u tadašnjoj rimskoj provinciji Apamei.

Poštovanje ovog sveca započelo je nakon mučeničke smrti u Niceji gdje mu je suđeno pred prefektom cijele Male Azije, Akvilinom (za vlasti rimskog imperatora Decija).

Tada je na pitanje Akvilina: “Kojeg si stanja?” Tripun  priznao da je hrišćanin izjavom: “Slobodan sam, a po uvjerenju kršćanin!”

Nakon  suđenja odrubljena mu je glava. Tijelo svetog Tripuna nakon smrti je bilo preneseno u Kampsadu, odatle u Carigrad, a iz Carigrada u Kotor.

Proslava blagdana Svetog Tripuna, svetim misama u 10 i 18 sati. Večernju misu predvodiće kotorski biskup, mons. Ivan Štironja.

Katedrala Svetog Tripuna – foto Boka News

Vanjska proslava biti će u nedjelju, 5. februara koja će započeti dočekom podružnicama Bokeljske mornarice ispred glavnih gradskih vrata u 9,30 sati, kolo Svetog Tripuna plesat će se ispred katedrale u 10 sati, a u 10.30 započet će svečana pontifikalna euharistija koju će predslaviti mons. mons. Dražen Kutleša, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit splitske nadbiskupije, te apostolski administrator Porečke i Pulske biskupije. Procesija ulicama Grada.

Tripundanski bal u subotu 4. februara

Hrvatsko građansko društvo tradicionalno organizira Tripundanski bal u subotu 4. februara 2023. godine u hotelu Splendid – Bečići sa početkom u 20 sati.

Goste će zabavljati Ansambl “Toć” i VIS “Tri kvarta” iz Kotora.

Ulaznica sa večerom 25 eura.

Tripundanski bal

Najčitanije