16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Svijetlo koje pomorcima život znači: objavljeni opisi i nevjerojatne priče s naših lanterni

Svjetionički libar mali

Na Premanturi je prije nekoliko dana promovirana monografija “Svjetionički libar mali” pulskog autora Vedrana Trgovčića, kao prvi cjeloviti hronološki prikaz moderne farologije na istočnoj obali Jadrana.

Iako je knjiga izašla prije godinu dana, zanimanje za tematiku lanterni i lanternista, ne prestaje, pa je i ovaj put publici bilo zanimljivo slušati priče o neverama i bonacama na osamljenim hridima, a najavljeno je i novo izdanje – monografija radnog naziva “Porer i premanturski lanternisti”.

“Libar mali! nastao je kao rezultat 20 godina istraživanja svjetionika te više od 15 godina duge plovidbe po državnim arhivima Hrvatske, Italije i Austrije. Knjiga se temelji na stotinama tisuća dokumenata, mapa i fotografija, većinom njih nikada prije viđenih, kao i na više od 1.200 intervjua s bivšim svjetioničarima i njihovim potomcima.

Knjiga na 374 stranice donosi više od 600 fotografija i ilustracija i 200- tinjak kartica teksta. Objavljena je na hrvatskom i engleskom jeziku, a uskoro se očekuje i prijevod na talijanski.

U njoj je opisano svih 83 svjetionika koliko ih je postojalo na istočnoj obali Jadrana, a obiđeno je i svih 65 koji i danas stoje.

Na nedavnoj promociji, čule su se mnoge priče iz života svjetioničara.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije