15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Svira škotske gajde, hoda planinama, stigla do Boke…

Sa gajdama kroz Evropu

Putujući u sopstvenom “aranžmanu” Daniela Bleidt, profesorka fizike i matematike iz Frankfurta, stigla do Crne Gore, put nastavlja za Albaniju i Italiju


Za svoju dušu svira male škotske gajde (Scottish smallpipes), putuje polako autom, planinari i obilazi zanimljiva mjesta – Daniela Bleidt iz Frankfurta stigla je tako i do Crne Gore. Prvo mjesto u koje je iz Dubrovnika došla bio je krajem jula Kotor- Prčanj, gdje je prespavala jednu noć i potom nastavila put dalje, ali prije toga je prvo obišla stazu Franja Josipa, kojom se po vrelom danu krajem jula ispela do tvrđave na vrhu Parka prirode Vrmac.

 Veče prije toga je privukla pažnju svojom nenametljivom svirkom na gajdama na obali Prčanja, za svoj gust, a i na zadovoljstvo brojnih prolaznika koji su u smiraj dana šetali duž obale uživajući u “zlatnom satu” a potom i “plavom satu” zalaska sunca. Drevni zvuci koje je Danijela svojom dahom oblikovala u melodiju pomoću vazduha iz mijeha,  savršeno su se uklopili u taj trenutak ljepote.

Instrument koji nosi svuda sa sobom, ima četiri pipe (frule) za podešavanje vazduha i zvuka- što je pipa kraća, zvuk je visočiji i obrnuto. Ispod desnog pazuha drži mali mehanizam za pumpanje vazduha, a mijeh drži ispod lijevog pazuha, laktovima ih balansirajući. Ispred nje su note, pisane prema tradicionalnim škotskim melodijama za ovaj instrument.

-Sviram samo za svoj gušt, volim zvuke ovog instrumenta, naučila sam da male škotske gajde sviram od svog prijatelja iz Škotske, koji je učitelj muzike. Profesorka sam matematike i fizike i zaposlena sam u  jednoj školi blizu Frankfurta (Hattersheim), a zvuk gajdi me savršeno relaksira. Svuda ih nosim sa sobom, pa i na godišnji odmor.  Ljudi prilaze, zanimaju se, slušaju kako sviram, ali je bilo i mjesta gdje su me mještani tjerali, navodno, preglasna im je muzika, kaže nam Daniela.

Tradicionalna muzika za gajde svira se prema notama

Prijatelj joj je preporučio da pogleda film “Hrabro srce” sa Melom Gibsonom u glavnoj ulozi, gdje se u jednoj masovnoj sceni pojavljuje ova vrsta gajdi, kao istorijski značana u borbenim pohodima. Škotske male gajde na principu duvanja u mijeh su prilagođene prema starijem dizajnu instrumenta, a u novije doba ih je ponovno razvio Colin Ross i mnogi drugi. Sačuvani su primjerci sličnih povijesnih duvačkih instrumenata na bazi mijeha, kao i “Montgomery male frule” datirane iz 1757. godine, a koje se čuvaju u Nacionalnom muzeju Škotske.

-Planiram da u Crnoj Gori provedem pet dana, možda ću prošetati kroz Makedoniju, Grčku, a potom ću preko Albanije trajektom poći za Bari, gdje me čekaju moje dvoje djece, koja tamo kod tate provode ljetnji raspust, zajedno sa bakom i djedom. Trebalo bi da se zajedno vratimo kući u Njemačku, kaže nam Danijela.

Sa gajdama kroz Evropu

Ljepota slobode kretanja

-Željela sam da upoznam Crnu Goru, gdje nikad dosad nisam bila, te sam svojim autom krenula iz Frankfurta bez ikakvog plana. Volim da planinarim i obilazim lijepa mjesta u prirodi, pa sam “izguglala” zanimljive vrhove za pješačenje i tako sam obišla Trentino Dolomites u italiji, zatim Bled, Bohinjsku Bistricu i Postojnsku jamu u Sloveniji, potom Opatiju i Omiš u Hrvatskoj, a zaobišla sam Split zbog turističke gužve. Potom sam obišla i Mostar, htjela sam još dosta mjesta da vidim u Bosni i Hercegovini, koja je veoma interesantna za pješačenje, ali tamo usput nema mjesta za parking, nisam imala gdje stati i fotografisati pored puta. U Dubrovniku sam potrošila sav novac- jeste divan grad, ali deset eura za sat parkinga- to je ludilo, podijelila je sa nama svoja iskustva sa putovanja.

/M.D.P./

Najčitanije