17.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Svjetski dan kravate ‘Academia Cravatica’ obilježit će Festivalom posvećenom kravati

Kravata

Ustanova ‘Academia Cravatica’ uz središnju proslavu Svjetskog dana kravate ove godine prvi put organizuje i Festival posvećen kravati koji će se od 14. do 18. oktobra održati u Zagrebu s nizom javnih aktivnosti i programa koji slave kravatu kao pokretnu hrvatsku, ali i europsku i svjetsku baštinu, a cilj je Festivala širenje svijesti o tome da je Hrvatska “domovina kravate”, a Zagreb “prijestolnica kravate”.

Dani kravate započet će u subotu 14. oktobra postavljanjem kravata i rubaca na četrdesetak zagrebačkih spomenika, skulptura i bisti znamenitih i povijesnih ličnosti, pa će kravatu dobiti skulpture bana Josipa Jelačića, Kralja Tomislava, Augusta Šenoe, Marije Jurić Zagorke, Većeslava Holjevca, Petrice Kerempuha i mnogih drugih.

Svečano službeno otvaranje Festivala Dani kravate održat će se istoga dana u 18 sati uz fontanu na križanju Vukovarske i Hrvatske bratske zajednice, uz nastup bubnjarskog orkestra Počasne satnije Kravat – pukovnije i postrojavanje vojnika Kravat – pukovnije, te uz svjetlosne projekcije na temu Grad Zagreb – Prijestolnica kravate koje će obasjavati fontanu sve do završetka Festivala.

Završnicu prvog dana Festivala obilježit će cjelovečernji Kravata Party na Opatovini, u pivnicama ‘Tolkiens’s House’ i ‘Veliki Tolk’, uz obavezni dress-code – kravatu ili rubac.

U nedjelju, 15. oktobraa na Trgu Svetog Marka građane očekuje povijesno – vojni spektakl ‘Velika smjena straže’ Zdruga povijesnih postrojbi s kravatom kojega će predvoditi Kravat-pukovnija, a u kojem će sudjelovati preko 60 pripadnika povijesnih postrojbi. Uz Kravat-pukovniju, središtem Zagreba prodefilirat će Počasna zaštitna bojna Oružanih snaga, Turopoljski banderij Plemenite Općine Turopoljske i Zrinska garda Čakovec.

U srijedu, 18. oktobra, središnja proslava Svjetskog dana kravate održat će se na Europskom trgu na kojem će u 17 sati biti postavljena umjetnička instalacija Hrvatsko-europska kravata autora Dinka Domaćinovića, uz prigodan i slavljenički program, a svemu će prethoditi Smjena straže Kravat-pukovnije na Trgu Svetog Marka kojom će Kravat-pukovnija i službeno završiti ovogodišnju sezonu smjene straže.

Festivalu Dani kravate pridružit će se ove godine i zagrebački ‘Nažigači’ (onaj koji po dužnosti obilazi i pali svake večeri plinske svjetiljke gradske rasvjete-užigač) koji će uz svoje uniforme tokom Festivala nositi kravate, a isto će učiniti i djelatnici Gradske čistoće u užem središtu grada uz poruku “Beli Zagreb grad“.

Premda terminski izvan Festivala, izložba “Hrvati, Francuzi i kravata” koja će u organizaciji ‘Academie Cravatice’ biti postavljena u Medijateci Francuskoga instituta od 6. do 11. novembra svojim sadržajem naglašava 350. obljetnicu imenovanja kravate i 350. obljetnicu njenoga ulaska na velika vrata visoke mode.

Festival Dani kravate prvi je festival u Hrvatskoj posvećen kravati, a kao zagrebačka festivalska turistička atrakcija trebao bi, nakon ovog premijernog izdanja, postati tradicionalan.

“Kravata kao jedinstveni i danas globalno gledano neizostavni modni dodatak, izvorni je i autentični hrvatski doprinos globalnoj kulturi odijevanja, ali i općoj kulturi; kroz povijest je izrasla u simbol civiliziranog svijeta i u današnje vrijeme univerzalni je simbol niza ljudskih vrijednosti poput dostojanstva, poštovanja, samosvijesti, ljubavi, svečanosti i otmjenosti”, tvrde iz ‘Academie Cravatice’.

Hrvatski sabor iskazao je kravati posebnu počast, proglasivši godine 2008., upravo 18. oktobar Danom kravate. Od tada se Dan kravate svake godine 18. oktobra svečano obilježava kao Svjetski dan kravate u Hrvatskoj, a tokom proteklih godina njegovo je obilježavanje započelo u raznim dijelovima svijeta. Ove će mu se godine uz potporu Hrvatskog svjetskog kongresa pridružiti i mnogi hrvatski iseljenici.

Najčitanije