17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Svjetski forum o holokaustu: lideri pozvali na zajedničku borbu protiv antisemitizma

Izrael – foto EPA

Domaćin Svjetskog foruma o holokaustu i lideri savezničkih zemalja zaslužnih za oslobađanje zatvorenika iz nacističkog koncentracijskog logora Auschwitza pozvali su u četvrtak u Yad Vashemu na zajedničku odgovornost i borbu protiv antisemitizma kako se mračna povijest ne bi ponovila.

“Nakon Drugog svjetskog rata počela je nova era, era odgovornosti”, rekao je svjetskim čelnicima u Jeruzalemu domaćin 5. Svjetskog foruma o holokaustu, izraelski predsjednik Reuven Rivlin.

“Židovi su ljudi koji pamte … pamtimo jer ako to ne budemo činili, povijest se može ponoviti”, rekao je Rivlin.

Rivlin je osudio antisemitizam i nazvao ga “bolešću na koju nijedno društvo nije imuno” i pozvao sve zemlje koje još nisu usvojile IHRA-inu definiciju antisemitizma da to učine.

“Antisemitizam nije problem samo Židova, već i svih drugih. Antisemitizam vodi slabljenju demokracije”, upozorio je francuski predsjednik Emmanuel Macron. Smatra da je potrebno spriječiti “uvlačenje naše djece u diskurs mržnje”. “Govor mržnje i rasizam su otrovi, a vjerujem da je edukacija naš protuotrov”, odlučno je rekao Macron.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je “holokaust uvijek bio duboka rana i tragedija koju nećemo nikada zaboraviti”. Holokaust je opisao kao jednu od “najmračnijih i najsramotnijih stranica povijesti” i pritom napomenuo da “koncentracijske logore nisu vodili samo nacisti, već i njihovi pomagači iz brojnih europskih zemalja”.

“Auschwitz je za mnoge simbol zla, a za Židove je to i simbol njihove bespomoćnosti”, upozorio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Američki potpredsjednik Mike Pence kazao je da “danas imamo odgovornost i moć osigurati da se ono čega se prisjećamo, više nikada ne ponovi”.

Izraelski premijer se u svom govoru zahvalio američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i Penceu jer su se “suprotstavili tiraniji Teherana”, dok je Pence rekao da “svijet mora ostati snažan pred Iranom”.

Yad Vashem, memorijalni centar holokausta u Jeruzalemu, u četvrtak je ugostio gotovo 50 svjetskih lidera, među kojima je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, kako bi se na tom mjestu obilježila 75. obljetnica oslobađanja nacističkog koncentracijskog logora Auschwitza u kojem je pogubljeno više od milion Židova.

Izvor:Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije