16 C
Kotor

Slušaj online radio

Zapaljen židovski dio bečkog groblja, nacrtani kukasti križevi

Židovski dio bečkog groblja Foto: Ilustracija / Shutterstock

Nepoznati počinitelji su u noći na srijedu zapalili objekte na židovskom dijelu središnjeg groblja u Beču i pritom ispisali antisemitske simbole, među ostalim i kukaste križeve.

– Dio hale za ceremonije ukopa je spaljen, a na vanjskim zidovima nacrtani su kukasti križevi, rekao je predsjednik Izraelićanske kulturne zajednice Beča Oskar Deutsch nakon obilaska groblja.

Prema informacijama bečke vatrogasne službe, u toku noći izgorio je dio objekta, a do dolaska vatrogasaca vatra se ugasila.

Za sada nije poznato kako su počinitelji ušli na groblje koje je noću zatvoreno, a zbog sumnje u političku pozadinu kaznenog djela, u istragu je uključen i Pokrajinski ured za zaštitu ustavnog poretka.

Nakon izbijanja sukoba u Izraelu, stupanj zaštite od terorizma u Austriji je povišen, a zaštita posebno uključuje objekte židovske zajednice. Unatoč tomu naglo je povećan broj antisemitskih kaznenih djela.

Austrijski političari podržali su mjere čiji je cilj zaštita Židova u Austriji.

– Broj antisemitskih ispada u Austriji znatno se povećao. Tomu treba stati na kraj, rekao je predsjednik Austrije Alexander von der Bellen reagirajući na napad na židovsko groblje.

Austrijski kancelar Karl Nehammer oštro je osudio noćašnji napad i izrazio nadu da će počinitelji brzo biti pronađeni.

Izraelitska kulturna zajednica je nakon Hamasova napada na Izrael 7. listopada i izraelske protuofenzive zabilježila stalni porast napada s antisemitskom pozadinom.

U 2022. u Austriji je zabilježeno 719 incidenata s antisemitskom pozadinom, od uvođenja statistike drugi po veličini.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije