21 C
Kotor

Slušaj online radio

SZS Tivat – formiran logistički tim, stiže hidraulična korpa vrijedna 100 hiljada eura

Hidraulična vatrogasno spasilačka korpa koju je kupila Opština Tivat

Kompanija “Ben-Kov” iz Tivta dala je najpovoljniju ponudu na tender Opštine Tivat za nabavku polovnog specijalnog vatrogasnog vozila – hidraulične spasilačke korpe, pa će uskoro Služba zaštite i spašavanja Tivta dobiti to vozilo kojim će znatno unaprediti svoje sposobnosti, posebno za intervencije na visini.

“Ben –Kov” će za 99.809 eura SZS Tivat isporučiti hidrauličnu korpu njemačkog proizvođača Bronto Skylift radne visine 27 metara, a koja je ugrađena na vozilo Mercedes Atego 1828 iz 2001. godine. Riječ je o vrlo kvalitetnom, odlično održavanom i malo korištenom vozilu koje je do nedavno službovalo u gradskoj Vatrogasnoj brigadi Ljubljane. Vozilo pored same hidaulične platforme ima i monitor za gašenje požara na spasilačkoj korpi, agregat za električnu energiju, ventilator za dim, crijeva visokog pritiska i spremnik za kompresovani vazduh, dva kompleta izolacionih aparata za disanje, motornu pilu za drvo, hidraulično vitlo i dva svjetlosna reflektora. U cijenu ovog vozila kakvog trenutno nema nijedna Služba zaštite na Crnogorskom primorju, uraćunata je i obuka koju će za tivatske vatrogasce narednih dana održati njihove kolege iz Slovenije.

Inače, Služba zaštite i spašavanja Tivat nastavila je sa unapređivanjem operativne spremnosti, pa je formiran poseban tim za logistiku.

Taj tim, prema riječima komandira SZS Zoprana Barbića, ima zadatak da realizuje skup mjera, radnji i postupaka u redovnim i vanrednim aktivnostima sa ciljem unapređenja svake intervencije tivatskih vatrogasaca i spasilaca. U okviru ovog tima je i dispečerska služba koja ima zadatak prikupljanja svih informacija i obavještenja od građana.

“Procedure za ovaj tim jasno definišu sve obaveze sa konačnim ciljem da ova služba odgovori svim zahtevima iz svog djelokruga rada profesionalno, brzo i efikasno.”- kazao je Barbić.

SZS Tivat je u pripremi ljetnje sezone uradila i elaborat pristupnih puteva do svih visočijih objekata u gradu.

“Najveći problem svakako je veliki broj parkiranih automobile na pristupnim putevima, tako da je značajno smanjen koridor za prolaz vatrogasnih vozila. SZS Tivat je izradila operativne karte za takve objekte koji su u procjeni rizika u zaštiti od požara prepoznati kao objekti sa povećanim hazardom. To se posebno odnosi na požare na visokim etažama takvih objekata, ali ćemo mi uskoro biti mnogo operativniji i u ztakvim situacijama, jer u sastavu SZS Tivat stiže novonabavljena  vatrogasna hidraulična korpa za spasavanje i gašenje na visokim objektima.”- istakao je Barbić.

Izvor:S.L

Najčitanije