7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Tanja Krstović “zelena ruka grada” o Velikom gradskom parku

Na novoj web platformi, Brand New Tivat, čiji je osnivač Opština, producirao je i kratke promo filmove kao jako važan način upoznavanja cjelokupne javnosti sa posebnostima grada Tivta, od kojih se neke pomalo zaboravljaju ili nestaju.

„Tivatski gradski park“ najveće botanička bašti na južnom Jadranu, podignut je 1892.godine.

Tanja Krstović, šefica službe “Zelenilo” d.o.o Komunalno Tivat, “zelena ruka grada”, govori o Velikom gradskom parku, jedinstvenoj oazi i zakonom zaštićenoj površini u centru Tivta.

Tanja Krstović

Gradski park na nekadašnjim imanjima plemićkih porodica Radali i Luković, podignut je 1892 godine, po naredbi tadašnjeg komandanta Ratne mornarice Austro-Ugarske, admirala Maksimilijana Daublebskog fon Šterneka. On je želio da uredi najbližu okolinu nove vojno-pomorske baze, odnosno vojnog brodogradilišta Arsenal koji je u Tivtu, takođe po Šternekovoj naredbi, podignut krajem 19.vijeka i sa radom je počeo 1889 godine.

Autsrougarski admiral je stoga, komandantima svih austrougarskih ratnih brodova koji su se sa dugih putovanja po svijetu vraćali u Boku, naredio da sa sobom donose primjerke biljaka karakterističnih za daleke zemlje koje su posjetili, a one su sađene u tadašnjem Marine –parku, kao se zvanično zvala ova velika botanička bašta što se prostire na oko 4 hektara.

Gradski park Tivat – izložba foto arhiv Boka News

Tadašnji predsjednik Opštine Tivat Marko Krstović potpisao je odluku o besplatnom ustupanju zemljišta za Veliki gradski park.

Najčitanije