14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Tanker napadnut u blizini Jemena, američka mornarica ga oslobodila

Foto: Marine Traffic

Ratni brod američke mornarice odgovorio je na poziv u pomoć chemical tankera u Adenskom zaljevu koji su zaplijenile naoružane neidentificirane osobe i koji je sada na sigurnom, poručili su američki dužnosnici u nedjelju, piše Reuters, a prenosi gCaptain.

Incident, koji uključuje chemical tanker Central Park, posljednji je u nizu napada u vodama Bliskog istoka otkako je 7. oktobra izbio rat između Izraela i palestinske militantne skupine Hamas, a uslijedio je nakon što su jemenski Huti, saveznici Irana, prošlog tjedna zaplijenili brod za prijevoz automobila povezan s Izraelom u južnom Crvenom moru.

Central Park, mali je chemical tanker nosivosti kapaciteta 19.998 metričkih tona, kojim upravlja Zodiac Maritime Ltd, međunarodna tvrtka za upravljanje brodovima sa sjedištem u Londonu u vlasništvu izraelske obitelji Ofer. Brod koji plovi pod zastavom Liberije izgrađen je 2015. godine i u vlasništvu je Clumvez Shipping Inc., pokazuju podaci LSEG-a.

Zodiac Maritime je u priopćenju rekao da je Central Park, koji prevozi puni teret fosforne kiseline, bio uključen u navodni incident piratstva dok je prelazio međunarodne vode, otprilike 54 nautičke milje od obale Somalije, piše gCaptain.

“Naš prioritet je sigurnost naših 22 članova posade na brodu. Brod s turskim kapetanom ima multinacionalnu posadu koja se sastoji od posade ruskih, vijetnamskih, bugarskih, indijskih, gruzijskih i filipinskih državljana”, dodaje se u priopćenju.

U saopštenju američke vojske stoji da je USS Mason, uz pomoć savezničkih brodova, zahtijevao da napadači oslobode trgovački brod.

Brodarska kompanija Zodiac je istaknula da je posada neozlijeđena.

“Željeli bismo zahvaliti koalicijskim snagama koje su brzo reagirale, štiteći imovinu u tom području i poštujući međunarodno pomorsko pravo”, rekla je kompanija Zodiac, piše The Maritime Executive.

Ovaj se incident dogodio na drugoj strani Bab el-Mandeba, kod grada Qawah u južnom Jemenu. To je područje pod kontrolom Južnog prijelaznog vijeća (STC) koje podržava UAE, a koje je u ratu s frakcijom Hutija.

Do nedjelje nijedna skupina nije preuzela odgovornost za incident na brodu Central Park, piše The Maritime Executive.

Britanska agencija za pomorsku trgovinu (UKMTO) saopštila je u nedjelju da je svjesna mogućeg napada u jugozapadnom Adenu i pozvala ostale brodove na oprez.

SAD je optužio Iran za neodgovorene napade na nekoliko brodova u regiji u posljednjih nekoliko godina. Teheran je negirao umiješanost.

Jedan od američkih dužnosnika, govoreći pod uvjetom anonimnosti, rekao je da je ratni brod USS Mason odgovorio na poziv u pomoć i da je tanker sada slobodan.

U prošlim godinama, Adenski zaljev i zapadni Indijski ocean bili su žarište napada somalskih pirata na trgovačke brodove pod stranom zastavom. Piratska prijetnja nije bila toliko izražena posljednjih 10 godina, ali sigurnosni savjetnici su upozorili da bi se mogla vratiti. Postoje znakovi nedavnog oživljavanja: u petak je somalijska policija zaplijenila trgovački ribarski brod pod stranom zastavom u blizini Puntlanda i zatražila otkupninu od 400.000 dolara. Međutim, ovaj poznati gusarski ukrcaj dogodio se daleko od Jemena, otprilike 450 nautičkih milja istočno od mjesta ovog incidenta, navodi The Maritime Executive.

Najčitanije