10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Teško do sezonskih radnika, ugostiteljstvo u Hrvatskoj sve manje plaćeno

Nove Michelinove zvjezdice i preporuke za hrvatske restorane

U zemlji turizma te u državi u kojoj svaku sezonu dočekujemo uz strepnje poslodavaca hoće li pronaći dovoljno radnika, znakovito je kako nema puno sektora koji su manje plaćeni – od ugostitelja.

To nam razotkrivaju juče objavljene službene brojke o prosječnim neto i bruto iznosima plaća Državnog zavoda za statistiku za maj ove godine. Prema tim podacima, plate radnika u djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića četvrte su najniže plate u zemlji. Djelatnici u ovom sektoru u svibnju su primili 5260 (oko 710 eura) unaprosječno neto, a od njih niže plate imaju samo tri sektora – proizvodnja odjeće u kojoj je u maju prosječno po radniku isplaćeno 4918 kuna(oko 665 eura) , zaštitari s tek 4908 (663 eura) kuna i radnici u ostalim uslužnim djelatnostima u kojima je u maju prosječno isplaćeno 5009 kuna (676 eura).

Svakao, mnogi imaju veće plaće od radnika u ugostiteljstvu. Recimo, više zarađuju i djelatnici u trgovini na malo gdje je prosječna isplaćena plata iznosila 6307 kuna (852 eura), izdašnija su primanja i u proizvodnji kože te preradi drva, a radnici u skladištima znatno su bolje plaćeni – oni su u maju prosječno primili 8650 kuna (1170 eura) pa su njihove plate za čak 65 posto veće od plaća ugostitelja.

Ako je radnik baš jako orijentisan na turizam, onda će mu se prema podacima DZS-a više isplatiti raditi u kategoriji smještaja nego serviranja hrane pića. Radnici u smještaju, naime, u maju su prosječno neto primili 7251 kunu (980 eura), što je za 37 posto više ugostiteljstva.

Treba pritom imati na umu kako je ovdje riječ o statistici neto plaća, a ne ukupnih primanja koja su kod ugostiteljstva ipak znatno veća zahvaljujući napojnicama koje radnici uglavnom zadržavaju. Ipak, statistika neumoljivo ukazuje zašto je u ovom sektoru tako teško pronaći radnike – zbog iznimno niskih plata koje onda diktiraju i niske izdatke za penziju, sezonalnosti rada, a primamljivosti posla u ugostiteljstvu sigurno nije pridonijela reakcija svijeta u pandemiji u kojoj su radnici ovog sektora praktički dvije godine, s nešto prekida, bili bez posla.

U usporedbi s prosjekom neto plate u državi koja iznosi 7690 kuna (1040 eur) , ugostitelji su plaćeni 31 posto manje, no imaju i jedan razlog za optimizam. Naime, kad se njihova današnja plata uspoređuje s njihovom plaćom za maj 2015. godine, ispada da je ona narasla za 47 posto što samo pokazuje koliko je ovaj segment potplaćen. Dakle, prema statistici za maj 2015. godine, djelatnost usluživanja hrane i pića primala je prosječnu neto plaću 3.571 kunu (482 eura).

Najčitanije