10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Evakuisali tri člana posade sa tivatske ribarice

foto: UPSUL

MEDICO poziv za pomoć stigao je sa tivatske ribarice “Sveti Nikola” (55-TV), koja se u tom trenutku nalazila na nekih 16 nautičkih milja južno od Budve i zatražila je hitnu evakuaciju tri člana posade kojima je pozlilo


Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore (UPSUL) u najnovijoj sbvojoj spasilačkoj akciji, uspješno je sinoć evakuisala sa jedne crnogorske ribarice u međunarodnim vodama južnog Kadrana, tri člana posade kojia je pozlilo.

Naime, Pomorsko operativni centar UPSUL je u kasnim večernjim satima primio MEDICO poziv za pomoć sa tivatske ribarice “Sveti Nikola” (55-TV), a koja se u tom trenutku nalazila na nekih 16 nautičkih milja južno od Budve i zatražila je hitnu evakuaciju tri člana posade kojima je pozlilo.

“Operateri POC-a Erkam Vuković i Dragan Ivanović su preko radarskog sistema locirali ribaricu koja je nalazila van teritorjalnog mora Crne Gore i uz koordinaciju Sektora ganične policije Herceg Novi i Budva, uputila prema njoj spasilački čamac SAR-5, sa posadom Jasmin Koković i Marko Čejović kome je trabalo sat vremena da stigne na poziciju, uz stanje mora 3-4 uslijed jačeg zapadnog vjetra”, kazao je “Vijestima” pomoćnik direktora UPSUL za traganje i spašavanje na moru, Žarko Lukšić.

Spasilački čamac je u 23.48 sati stigao na poziciju ribarice i sam je preuzeo tri od ukupno četiri člana posade “Svetog Nikole”, te se odmah uputio ka marini Budva, gdje ih čekalo vozilo Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, kako bi se ugroženima odmah pružila prva medicinska pomoć.

foto: UPSUL

U 00.50 časova, spasilački čamac SAR-5 je uz asistenciju osoblja Marine Budva i Operativno komunikacionog centra 112 MUP-a, predao evakuisane članove posade ribarice iz Tivta, na dalji medicinski tretman ZHMP Crne Gore.

Njihovo zdravstveno stanje je nakon intervencije ljekara stabilno i oni se oporavljaju.

“I ovom akcijom u zadnjih nekoliko dana se potvrđuje da je pomorski saobraćaj posebno u Bokokotorskom zalivu i teritorijalnom moru, inteviziran i stim u vezi sve pomorske vlasti i institucije pojačaće kontrolu i sve ostale aktivnosti na moru”, zaključio je Lukšić.

Najčitanije