15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Timmermans: Sporazum o klimi nije dovoljan korak naprijed

Klimatske promjene

Sporazum dogovoren na klimatskoj konferenciji COP27 u Egiptu nije dovoljan korak naprijed, rekao je u nedjelju europski povjerenik za klimu Frans Timmermans te istaknuo da neke zemlje nisu dovoljno odlučne u naporima da se spriječi rast temperature.

– Ovo desetljeće je biti ili ne biti, no dokument koji je pred nama nije dovoljan korak naprijed za ljude i planet, rekao je Timmermans.

Prema njegovim riječima, sporazum je propustio obvezati glavne zagađivače da brže i više smanje emisije štetnih plinova.

Norveški ministar Espen Barth Eide dijeli isto mišljenje. Rekao je da se nadao snažnijem sporazumu.

– On ne odstupa od Glasgowa, ali nije nimalo ambiciozniji, rekao je Eide.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozdravio je uspostavu fonda, ocijenivši da je učinjen “važan korak prema pravdi”. Jasno je da to nije dovoljno, ali jest prijeko potreban politički znak ponovne izgradnje povjerenja, dodao je.

– Budimo jasni. Naš je planet još ‘na hitnoj’. Sada moramo drastično smanjiti emisije, a to je pitanje kojim se ovaj COP nije bavio. Fond za gubitak i štetu je ključan, ali to nije rješenje ako klimatska kriza izbriše malu otočnu državu s karte ili cijelu afričku državu pretvara u pustinju. Svijet još treba velik skok u klimatskim ambicijama. Crvena linija koju ne smijemo prijeći je ona koja zagrijava naš planet iznad 1,5 stupnja. Da bismo se mogli nadati da ćemo zadržati taj stupanj i pol, moramo masovno ulagati u obnovljive izvore energije te prekinuti ovisnost o fosilnim gorivima, poručio je Guterres.

Izvor:Hina

Najčitanije