4 C
Kotor

Slušaj online radio

U sklopu projekta “Fašinada” osnovana prva dječija klapa na Cetinju

“Cetina”, prva dječija klapa na Cetinju, novo je ime u klapskom svijetu. Osnovana je pri Muzikoj školi „Savo Popović”, i dio je projekta “Fašinada“, Međunarodnog festivala klapa Perast.

Direktorica Muzičke škole, Tanja Bogdanović ističe da ih veseli što su dio priče koja za cilj ima da pokrene klapsko pjevanje na Cetinju, i poručuje da za nju, rođenu Kotoranku, to predstavlja posebno zadovoljstvo, kao i izazov.

Ovaj projekat radimo zato što je za djecu. Provode kvalitetno vrijeme, družimo se i učimo … Oni meni daju krila da radim ovo. Zato što na Cetinju ima sjajne djece, toliko talentovane, toliko inteligentne i uporne, još samo malo da uskladimo termine, ali izuzetni su, i to je u stvari ono zbog čega ja “služim” djeci – kazala je Bogdanović.

Talentovane cetinjske djevojčice vjeruju da mogu biti autentične, i nadaju se da će donijeti mediteranski izraz na svoj način. Ljubavni lirski tekst ispunjen čistom emocijom i iskrenošću, njihova je, poručuju, lična karta.

Ovo je prelijepo iskustvo i prelijep projekat. Srećna sam i ponosna što sam dio ekipe. Vjerujem u nas, i nadam se da ćemo se pokazati najbolje što možemo.

Klapska muzika za nas predstavlja potpuno novi svijet. Ona je više karakteristična za Primorje nego za Cetinje. Naš izazov je da predstavimo, i unesemo cetinjski duh u klapsku muziku.

Drago mi je što sam dio ovog projekta, jer ranije nijesam imala iskustva s klapskom muzikom. Za mene je ovo novi stil pjevanja, nova emocija. Vjerujem u naš uspjeh, i znam da ćemo iz dana u dan biti sve bolje.

Čast mi je što sam svoje dugogodišnje muzičko obrazovanje nastavila kao članica klape. Smatram da će njegovanje kulturnog nasljeđa kroz promociju klapskog pjevanja biti nada da isprezentujemo vrijednosti koje naša država posjeduje – poručile su članice klape „Cetina“.

Dječija klapa Cetina – foto RTV Cetinje

Nakon Cetinja, naredni nastup očekuje ih već u utorak, 22. novembra, u Kotoru, na koncertu dječijih klapa iz Crne Gore, gdje će se predstaviti kompozicijom „Spavaj, zlato moje”, profesora Nikole Gregovića.

Idemo najviše da vidimo kako djeca izvode, i na kojii način pjevaju klapsku pjesmu. Da neku tradiciju primorsku prenesemo i na Cetinje. Zašto ne bismo i mi isto tako imali klapu u Prijestonici – zaključila je Bogdanović.

Bogdanović, koja vodi ovu dječju klapu, želi da ova skupina mladih djevojaka traje i bude prepoznata kako od strane publike, tako i od stručne javnosti.

Klapu čini devet učenica osnovne i srednje škole: Iva Otašević, Iva Vučković, Anastasija Marković, Maša Borilović, Vasilisa Vukotić, Nađa Dapčević, Lana Kaluđerović, Lina Radunović i Nikolina Kašćelan.

Najčitanije