18.4 C
Kotor

Slušaj online radio

NESTALA PODMORNICA ‘Titanom se upravlja joystickom od 30-ak dolara, putnici se mogu ugušiti čak i ako ispliva na površinu‘

DAVID L. RYAN/THE BOSTON GLOBE/GETTY IMAGES – podmornica

Ars Technica – poznata publikacija za probranu publiku tehnologa, raznih tehničkih eksperata, IT eksperata… koji se mogu nazvati ‘alpha geekovima‘ – prikupila je priče o sigurnosnima problemima male podmornice nestale prilikom zadnje posjete olupini Titanica, a čije korištenje bogati turisti plaćaju 250.000 dolara po osobi.

S obzirom na to da po uronu podmornica može zaraditi milijun dolara, čovjek bi rekao kako je to sigurno primjerak state of the art tehnologije i vrlo skupih rješenja. No, čini se da je intrigantno plovilo prepuno jeftinih improvizacija, pri čemu su se zanemarivala pitanja sigurnosti putnika. Jedan od primjera nelogičnih rješenja jest zatvaranje podmornice izvana, što onemogućuje putnicima evakuaciju čak i ako uspiju izroniti te se mogu ugušiti u kapsuli ako ne dobiju pomoć izvana.

Ars Technica prikupila je više informacija iz medija (BBC, CBS…) i društvenih mreža koje ukazuju na povijest izbjegavanja sigurnosnih protokola u OceanGatesu, kao i na suspektna tehnološka rješenja. Jedan od detalja koji su zapazili novinari tijekom ranijih posjeta jest da se podmornicom upravlja pomoću jeftinog kontrolera igrače konzole Logitech F710 Wireless na koju su nadograđene 3D printane ekstenzije za palčeve. Taj ključni uređaj za upravljanje podmornicom može se dobaviti za 30-ak dolara.

U medijskim izvještajima novinar CBS-a u veljači 2022. primijetio je kako su mnogi dijelovi podmornice improvizirani, poput običnih računalnih zaslona, osvijetljene poluge za hvatanje iznad glave iz Camper Worlda ili običnih građevinskih cijevi iskorištenih za balast. No, više brine to što su se u OceanGateu rješavali onih koji su prigovarali zbog (ne)sigurnosti. Zaposlenik koji je tvrdio kako podmornica nije sigurna za duboke urone dobio je otkaz.

Uz to, ranijim posjetima novinar je svjedočilo da se već događalo da se podmornica izgubi na nekoliko sati bez lokatora, ali je to odlučio ne spomenuti u svojoj reportaži.

U prošlogodišnjem intervjuu koji je dao za CBS lider OcenGateovih ekspedicija Stockton Rush je izjavio: “Znate, postoji limit. U nekoj točki sigurnost postaje čisti otpad. Ako želite biti sigurni, nemojte izlaziti iz kreveta. Nemojte ulaziti u automobil, nemojte činiti ništa. U nekom trenutku ipak ćete preuzeti neki rizik, i tu se radi u pitanju odnosa rizik/nagrada. Smatram da ovo mogu raditi sigurno kršeći pravila”.

ndependent je pak postavio pitanja na koja nije dobio odgovore:

Zašto se podmornica isključila?

Titan koristi dva sustava za komunikaciju sa svojim površinskim brodom. Tekstualne poruke mogu se slati naprijed-nazad, a sigurnosni pingovi emitiraju se svakih 15 minuta kako bi pokazali lokaciju podmornice i da još uvijek radi.

/Gojko Drljača – Jutarnji list/

Najčitanije