25.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – Bez očuvanja baštine nema ni održivog turizma

Foto Opština Tivat

Održivog razvoja, pa ni održivog turizma, ne može biti bez edukacije i podizanja svijesti o očuvanju kulturne baštine – kazao je predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović, na otvaranju međunarodne konferencije „Nematerijalno kulturno nasljeđe i održivi turizam: mogućnosti i izazovi (2003-2023)“, u susret obilježavanju 20 godina od usvajanja UNESCO Konvencije o zaštiti nematerijalnog kulturnog nasljeđa iz 2003. godine.

– Razvoj održivog turizma sa živim nasljeđem, promocija i edukacija u oblasti zaštite životne sredine, te izgradnja i jačanje kapaciteta za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasljeđa, moraju biti osnove daljeg kulturnog razvoja Tivta – poručio je Komnenović, prenosi agencija CGNews.

Komnenović je istakao i da je Tivat grad kulture, muzike, sporta, ali i mjesto sa bogatom kulinarskom baštinom.

Foto Opština Tivat

– Elementi živog nasljeđa, kao što su lokalna hrana, gastronomske prakse, rukotvorine, tradicije, muzika i mnoge društvene prakse, nerijetko su dio onoga što turisti žele da otkriju zajedno sa mjestima nasljeđa i prirodnim pejzažima. Posjetioci žele da probaju novu hranu na lokalnim mjestima, traže iskustva u kojima mogu direktno da se uključe u lokalnu zajednicu – rekao je Komnenović.

On je čestitao instituciji Muzeji i galerije iz Tivta, koja će na forumu u San Benedetu u oktobru zvanično postati član Udruženja mediteranskih pomorskih muzeja i gdje će učestvovati sa temom ribarsko kuvanje kao nematerijalna baština.

Foto Opština Tivat

– Naša vizija jeste da Muzej i galerija postane krovna kulturna institucija u čijem će se sastavu naći i Zbirka pomorskog nasljeđa. Učlanjenje u pomenuto udruženje koje okuplja pomorske muzeje, institucije koje upravljaju baštinom i kulturne entitete koji djeluju u polju pomorskog nasljeđa Mediteranskog basena, doprinijeće da zajednički radimo na izgradnji i jačanju kapaciteta, vidljivosti, širenju svijesti i prezentaciji pomorskog, materijalnog i nematerijalnog nasljeđa – poručio je on.

Direktorica JU Muzej i galerija Tivat Danijela Đukić istakla je da širenjem svijesti o kulturnoj raznolikosti baštine ovog podneblja, institucija koju predstavlja, doprinosi promociji, zaštiti i očuvanju elemenata nematerijalnog kulturnog nasjeđa.

Predstavnica Ministarstva kulture i medija Milica Martić kazala je da je ovaj resor, od potpisivanja konvencije o nematerijalnom nasljeđu, radi na tome da se ovaj dio osjetljive naše tradicije sačuva, a samim tim zaštiti, najprije kroz nacionalno zakonodavstvo, uvodeći nematerijalnu baštinu kao novi pojam u zaštiti kulturnih dobara. Ona je istakla da su muzeji mjesta gdje se nematerijalna baština najbolje čuva, ali i dokumentuje i valorizuje. Martić je najavila da je Nacrtom nacionalnog programa razvoja kulture 2023-2027. predviđeno osnivanje centra za zaštitu nematerijalnog nasljeđa i da je to obaveza koju država apsolutno mora da ispuni.

Konferencija je samo jedan od programa koji JU Muzej i galerija organizuje u okviru ovogodišnjeg, drugog po redu, izdanja Festivala vjetra.

Najčitanije