26.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – konferencijski sistem koji ima skromne mogućnosti platili 33.000 eura

 

sa sjednice SO Tivat

Posljednja sjednica lokalnog parlemnta u Tivtu u četvrtak, donijela je veliku novinu – premijerno korišćenje novougrađenog konferenijskog sistema u skupštinksoj sali, ali i ogromno razočarenje više nego skromnim njegovim mogućnostima.

Naime, novi sistem koji se sastoji iz centralnog kontrolera, delegatskih jedinica sa ID karticama, računara sa posebnim softverom i dva LCD monitora za javni prikaz bitnih podataka o tekućem zasijedanju, kako se ispostavilo, daleko je lošiji od sličnih sistema koji se koriste skupštinama većine drugih gradova Crne Gore ili u državnom parlamentu. Niti jednog trenutka tokom sjednice, prisutni u sali SO Tivat tako nisu mogli da preko novog sistema znaju ko je od odbornika prisutan sjednici, ko prisustvuje od lokalnih javnih funkcionera koji se po službenoj dužnosti moraju pojaviti na zasijedanjima lokalnog parlamenta, ko ima riječ, ili ko se prijavio za diskusiju ili repliku. Najbitnije – novi sistem uopšte ne daje mogućnost da se na LCD monitorima prikaže kako je pojedinačno glasao svaki od odbornika, što je korak nazad u odnosu na doadašnje stanje gdje se dizanjem ruku sa kartonima zelene („za“), crvene („protiv“) ili žute boje („uzrdžan“), makar jasno moglo vidjeti kako se personalno koji od odbornika izjašnjava o temama na dnevnim redu sjednice SO.

prikaz na konferencijsom sistemu SO Tivat

Prisutni tehničari podgoričke fime „Sipa“ koja je nedavno isporučila i montirala konferencijski sistem u sali SO Tivat na pitanje novinara kako je moguće da se ništa od prethodno navedenog ne prikazuje na dva monitira u sali, kazali su da su oni „isporučili i montirali sistem sa performansama koje je naručilac tražio“ i da greška nije do njih.

Na primjedbu da konferencijski sistem u susjednoj SO Kotor potpuno drugačije funkcioniše i daje obilje podataka neophodnih za jasno i precizno praćenje sjednice i rada odbornika, oni su samo slegli ramenima, kazavšiu da znaju kako radi kotorski sistem jer su ga oni i tamo isporučili onakvog kakvog su Kotorani tražili, dok su Tivtu isporučili ono što je zahtijevala Tenderska komisija tivatske lokalne uprave.

SO Kotor info sistem

Na pitanje ko je radio tehničku i softversku specifikaciju za tender na kome je kupljen novi i očito defektni konferencijski sistem za salu SO Tivat, sekretar SO Goran Babović (DPS) nam je kazao da ne zna i da su u to bile „uključenje nadležne službe Opštine“.

Taj  tender je inače, rapisan 26.decembra prošle godine, a na njega su stigle tri ponude od kojih je ona kompanije „Sipa“ proglašena za najpovoljniju, pa je gradonačelnik Tivta dr Siniša Kusovac 11.marta potpisao sa tom firmom ugovor vrijedan 32.264 eura sa PDV-om, za isporuku i montažu novog sistema.

U propozicijama tendera za digitalni softver za konferencijski sitem traženo je da on treba da omogući „pripremu sjednica, upravljanje sjednicama i izvještavanje.“

„Funkcije koje softver treba da podrži su: priprema sjednice sa unosom dnevnog reda sa tačkama za glasanje, unos i održavanje baze odbornika – delegata, delegatski informacioni sistem, kreiranje rasporeda sjedenja, registraciju delegata pomoću ID kartica, kao i upravljanje kamerama za prikazivanje govornika na displejima. Tokom sjednice potrebno je obezbediti kontrolu kvoruma, identiteta, prijavu delegata za glasanje, kao i sam proces glasanja. Očitavanje svih kartica, glasanja i prikaz na displejima treba da se obavlja brzo, u roku manjem od 1 sec. Rezultati glasanja se prikazuju kao lista, pita ili histogram sa svim podacima, koliko je delegata glasalo, koliko je za, koliko protiv i koliko uzdržanih.  Softver treba da arhivira i izdaje detaljne izveštaje o prisutnosti na sjednicama, učešću u glasanjima po tačkama, načinu glasanja i izdavanje ukupnih izvještaja sa sjednica.“- piše u propozicijama tendera na kome je pobijedila „Sipa“.

Izvor:S.L

Najčitanije