16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat, kriza vlasti – nastavak političke krize ili rješenje 1.oktobra?

Opština Tivat / foto Boka News

Predsjednik Skupštine Opštine Tivat Andrija Petković (BF) zakazo je juče novi termin za održavanje 11. sjednce lokalnog parlamenta, a koja bi se po toj njegovoj odluci, trebala održati u petak, 1.oktobra.

Za ovo zasijedanje je predviđen isti dnevni red od dvadesetak tačaka koji je bio i za prethodni pokušaj održavanja ove sjednice koja je prvobitno, trebalo da bude održana 13.septembra. Tada međutim, parlament nije mogao zasijedati zbog nedostatka kvoruma uzrokovanog političkom krizom koju je u Tivtu početkom septembra pokrenula SDP koja je tada saopštila da na osnovu opdluke svog Predsjedništva, povlači podršku koju je u parlamentu SDP do tada davala aktuelnoj tivatskoj lokalnoj manjinjskoj vlasti građanskih listi Narod Pobjeđuje, Bokeški Forum i „Goran Božović-časno i odgovorno za bolji Tivat“.

Predsjednik OO SDP Tivat koji je ujedno i jedini odbornik ove partije u SO Aleksandar Đurović 13.septembra nije došao na sjednicu SO, pa 16 okupljenih odbornika koalicije NP-BF-GB bez njega nisu imali kvorum za  zasijedanje 32-članog lokalnog parlamenta, jer se i 15 odbornika opozicionih DPS, SD i HGI odlučilo za bojkot.

U međuvremenu, predsjednik parlementa Andrija Petković je odrao sjedniucu Kolegijuma sa šefovima oborničkih klubova i zakazao novi termin za održavanje sjednice SO, pa će se 1.oktobra znati da li će se aktuelna politička i parlamentarna kriza u Tivtu početi riješavati ili će se dodatno produbiti.

Prvobitno je inače, iz SDP-a poslata poruka da je glavni uzrok povlačenja podrške te partije trima građanskim listama u Tivtu to što one navodno, “direktno ili indirektno stvaraju ambijent koji dodatno dijeli građane na političkoj i ideološkoj matrici kleronacionalizma” i da su u Tivtu “sve češća dešavanja koja imaju veoma izraženu nacionalističku pozadinu i u potpunom su nesaglasju sa osnovnim programskim i vrjednosnim principima SDP od njenog osnivanja”. Đurović je to međutim, u par svojih kasnijih medijskih nastupa i polemika koje je vodio sa Petkovićem te vrazkloge relativizovao. Lider tvatske SDP poručio je da su se na uskraćivanje podrške koaliciji NP-GB-BF odlučili zato što SDP navodno “nije bio informisan, niti uključen u odlučivanje o potezima lokalne vlasti”, odnosno da “nisu bili dovoljno uvaženi”. Opštinsko rukovodstvo na čelu sa gradonačelnikom Željkom Komnenovićem (NP) Đuroviću je odgovorilo da je simptomatično kako je SDP odlučila da ih ostavi bez natpolovične većine baš u momentu kada je lokalna vlast stabilizovala finansijko stanje u gradskoj kasi koju je prethodna DPS-SD-HGI uprava Tivta opustošila i pogotovoonda  kada je Opštinža odlučno krenukla u akciju da naplati preko 7 miliona eura koliko joj Porto Montenegro duguje za neplaćene komunalije. Komneniovil je kazao da SDP “očito opet igra za DPS I interese kruonog kapitala”, na što je Đurović je odgovorio da je SDP “jako zadovoljna inicijativom tivatske vlasti vezano za naplatu potraživanja od Porto Montenegra”

Tivat 

“Bez obzira na to što oni to jednim dijelom, preko spinova nekih novinara,  koriste za priču kako SDP brani Porto od Opštine. Na kraju Opština, uopšte ne donosi nikakvu odluku  vezanu za komunalije Porto Montenegra, nego je to sve na Agenciji za spriječavanje konflikta interesa. A to su inicijative koje su više puta na državnom parlamentu pokretane od strane poslanike SDP-a.”- istakao je u izjavi Skala radiju, šef tivatske SDP, pokazujući međutim, elementarno neznanje jer ASK nema ama baš nikakvu ulogu, niti nadležnost u ovom postupku. Đurović je i ranije demonstrirao nepoznavanje političkih procedura kada je uporno tražio da prisustvuje sjendicama Kolegiujuma predsjednika SO, na što po Posloviku nije imao pravo jer bna Kolegijumu, učestvuju iskjučivo predsjednici Klubova odbornika. SDP koja ima jednog odbornika, priključila se Klubu odbornika BF čija je predsjednica Marija Giljača, tako da Đurović kao “običan odbornik” nikako njje mogao biti pozivan i učestvovati u radu na sjednicama Kolegijuma.

U međuvremenenu, lider tivatske SDP je sa navodnih nacionalističko-šovinističkih, preko “neuvažavanje SDP-a” od strane partnera,stiogao do navodne “nesposiobnosti da vodi grad” kolaocije NP-BF-GB da void grad kao razloga za ukidanje podrške lokalnoj vlasti Tivta. On je i pozvao Komnenovića i Petkovića da “budete principijelni i da izgubljeni legitimitet propratite ostavkom”, ali sa druge strane, skoro svi predstavnici SDP  koje je ona minulih mjeseci instalirala po odborima direktora i savjetima ustanova tivatskih opštinskih preduzeća  i ustanova,  i dalje su na tim funkcijama i niko od njih nije nije podnio ostavku, iako je njihova partija zvanilno, izašla iz tivatske vlasti.

Izvor:S.L.

Najčitanije