24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat ponovno na „zelenoj grani“ što se finansija tiče, politika opet pravi probleme

Sa pressa

Na današnji dan, ostvarenje budžeta Opštine Tivat za 2021. iznosilo je 116%, ostvarenje planiranih prihoda od poreza na nepokretnosti iznosilo je 115 posto, dok je planirani prihod od naplate komunalija realizovan u iznosu od čak 210%. Ukupono se u gradsku kasu Tivta do 22.decembra slilo 19.661.867 eura, a rashodi su iznosili 11,99 miliona eura. Ovo je i najbolje ostvarenje tzv.lokalnih prihoda budžeta grada u posljednjih sedam godina jer je samo od poreza na nepokretnost i komunalija do sada u 2021. prihodobvano ukupno 10,45 miliona eura.

Podaci su to koje su danas iznijeli gradski čenici, na konferenciji za novinare o finansijskim rezultatima lokalne uprave Tivta i eventualnim posljedicana neusvajanja već pripremljene odluke o budžetu za 2022. a što bi uzrokovao nastavka bojkota lokalnog parlamenta od opozicionih partija i SDP-a, koji SO na taj način već mjesecima ostavljaju bez kvoruma.

„Iz podataka o realizaciuji budžeta i činjenice da smo iz minusa od skoro 4 miliona eura u kojem smo grad preuzeli nakon izbora u oktobru prošle godine, došli do aktuelnh preko 5,7 miliona eura plusa na račiunima Opštine, jasno je da smo i matematički dokazali superiornost ideje građanskih listi i neposredne demokratije na lokalnom nivou, u odnosu na klasične partije i njihovo djelovanje koje određuju partijske centrale van ovog grada. Tivat danas nikome ne duguje ni centa, a u samo tri mjeseca koliko smo u situaciji da realizujemo kapitalna ulaganja jer smo do kraja maja još bili u minusu a onda se tokom ljeta nije moglo graditi zbog sezone, realizovali smo 3,1 milion eura kapitalnih investicija, odnosno 43,3%  kapitalnog budžeta za cijelu 2021.“- kazao je predsjednik Opštine Željko Komnenović (NP), dodajući da je isplaćeno i 2,16 miliona eura starih dugova i preko 1,5 miliona eura za ekspropijaciju zemljišta na Klačini koju je sprovela bivša vlast.

Istakao da je srećan i ponosan na rezulate koje je za godinu dana postigla lokalna vlast građanskih listi Narod Pobjeđuje, Bokeški Forum i „Goran Božović-časno i odgovorno za bolji Tivat“, iako je početkom septembra SDP bez obrazloženja, povukla parlamentarnu podršku koju je do tada davala manjinskoj vlasti građanskih listi u Tivtu, te je SDP sa opozicijom koju čine DPS, SD i HGI, počela bokot i blokiranje rada lokalnog parlamenta. Zbog toga se od juna kada je održana posljednjja sjenica SO do sada nagomilalo preko 50 tačaka dnevnmog reda o kojima bi trebalo da odlučuju odbornici, a među njima je najznačajniji budšet za narednu godinu u iznosu od 18.635.700 eura.

Na predlog budžeta dobijena je saglasnost Ministarsva finansija, ali ako se opdbornici SDP i opozicije ne pojave ni na sjednici SO zakazanoj za ponedjeljak, on neće moći biti usvojen, pa će Tivat iako ima dosta novca, morati da pređe na vrlo restriktivno tzv. privremeno finnasiranje u mjesečnom iznosu koji odgovara jednoj dvanaestini rashoda budžeta za ovu godinu.

„To bi imalo brojne vrlo negativne posljedice za Opštinu i građane: zaposleni u Opštini i njenim JU ne bi mogli da dobiju uvećane plate po programu „Evropa sada“, ne bi bilo kapitalnih ulaganja jer sa privremeni finasiranjem Opština ne smije da raspisuje tendere, ne bi bilo para za nastupe tivatskih sportista jer bi budžet za transfere sportu, kao i za NVO bio drastično redukovan, ne bi bilo festivala „Purgatorije“ i pojačanih programskih aktivnosti Muzeja i galerije i Centra za kulturu, učenici ne bi dobili besplatan đački prevoz koji smo planirali da dogodine uvedemo za sve u Tivtu, studenti bi ostali bez povećanih stipendija, a građani koji su pretprjeli štetu od elementarnih nepogoda bez pomoći u njihovom saniranju.“-nabrojio je sekretar za finansije Jovan Brinić (NP) posljedice eventualnog neusvajanja do Novegodine, budžeta za 2022.

Kazao da je predlogom budžeta, lokalna vlast građanskih listi predvidjela uvećanje izdavanja za sport i NVO sektor, Crveni krst, kulturne djelatnosti, podršu đacima i studentima, poboljašnje poslovnog ambijenta i ženskog preduzetništva, ali i niz novih kapitalnih ulaganja vrijednih ukupno 9.793.420 eura, što je 55% ukupnog budžeta Opštine za narednu godinu.

„Do sada nas je opozicija kritikovala da nismo „ni lopatu zabili“, a od kada je realizovano preko 3 miliona eura investicija, nešto su zaćutali na te teme. Poručivali i su nam da nikada nećemo naplatiti komunalije od Potrto Montenegra kojem su ih oni optraštali, a kada smo ljetos naplatili od Porta 2,3 miliona eura, ni taj „argument“ više ne pominju. Da ih obavijestim da iako su komunalije  već naplaćene sa 210 odsto plana za cijelu 2021. ni tu nije kraj jer je upravo danas leglo jošp470.000 eura po tom osnovu, a naredne sedmice biče uplaćeno još 400.000 eura.“-kazao je gradionačelnik Komnenović, dodajući da je „stoga „alosno“ da Tivat zbog mogućeg neusvajan ja budšđeta za 2022. ulazi u situaciju restriktivnog privremenog finansiranja, a građani bez brojnih benefita i ulaganja u poboljšanje uslova života.

„Neko zbog toga mora da snosi odgovornost, a građani će resudti jesmo li krivi mi koji imamo ovakve rezulate za sobom, ili SDP i opozicija koji iz najužih sitnopartijskih interesa, pokuašvaju da nanesu štetu ovoj lokalnoj vlastiu, ali je zapravo najviše nanose svim građanima Tivta“- poručio je Komnenović, podsjećajuči da je koalicija NP-BF-GB ove godine smanjila za 40 odsto broj zaposlenih u glomaznoj lokalnoj administraciji koju je naslijedila od bivšee DPS-SD-HGI uprave grada i time ostvarila dodatnu uštedu od pola miliona eura godišnje.

Komnenović i Brinić su, detaljno predstavljajuči plan kapitalnih investicija za 2022. i povećna ulaganja za sport, kulturu, obrazovanje i socijalu, kazali da „građani Tivta moraju da znaju za što će niti uskračeni ako se ne usvoji budžet“.

„Organizovanoj kriuminalnoj grupi zvanoj DPS poručiujem da bolje i razumljivije pišu nemušta saopštenja kojom ovih dana zamajavaju javnost i da se pripreme da plate novi račun koji će im ispostaviti građani. Opozicija i SDP su se svrstali pod komandu DPS-a i Duška Markovića koji ne može prežaliti poraz koji je od nas pretrpio lani na izborima u Tivtu. Kada nisu uspjeli da u protekla tri mjjeseca kupe nekog od naših odbornika i sa njime naprave ovu skupštinsku većinu, odlučili su da uskraćivanjem kvoruma Skupoštini, blokiraju grad i nanesu mu ogromnu štetu.“- kazao je Komnenović pozivajući „odgovornne ljude iz opozicije koji vole Tivat i kojih tamo sigurno ima“ da ne slijede takvu politiku svojih partijskih centrala.

„Neka dođu na Skupštinu – uopšte ne moraju da glasaju za budžet, samo neka budu toliko korektni da ne blokiraju sopstvene sugrađane da ovi osjete benefite činjenice da je grad stabilizovan i da ima novca. A para sada Tivat ima, jer se više ne krade kao što sem to nekad radilo pod DPS-om i njegovim satelitima.“- podvukao je Komnenović.

Aludirajući na parolu tivatskog SDP-a sa posljednjih izbora, on je kazao da se „ne može odbraniti grad, a na prvoj krivini, ponovno uhvatiti pod ruku sa Milom Đukanovićem“. Odgovarajući na novinarsko pitanje kako komentarupe činjenicu da Tivat „brani“ predsjednik OO SDP i odbornik te partije Aleksandar Đurović koji živi i tradi u Podgorici, on je kazao da Đurović „sada ima najveću odgovornost za ovo što se dešava“.

„Zahvalan sam mu jer je lani njegovim glasom kojim je podržana kolaicija NP-BF-GB u parlamentu, spriječena konačna pljačka i devastacija koju bi Tivat doživio daje DPS ostao na vlasti. Međutim, on sada očitio, želi da bude onaj Đurović iz Nikšiča ili Džaković iz Budve i da odigra za svoju partiju i njene uske interese, a ne za Tivćane i njihovu dobrobit. Uvijek će vam se to dešavati kada birate partije, a ne građanske liste  koje brinu samo o svom gradu, a ne o „visokoj politici“ i prebrojavanju nečijih krvnih zrnac što rade stranke.“- zaključio je on.

Demantovao je optužbe opozicije da lokalna vlast „ima svoje novinare“ i istakao da je prekiuto dsa ranijom DPS-praksom davanja novac iz budžeta medijima „jer za to nema potrebe zato što mi sve radimo transparentno“. Najavio da će Optšina dogodine uvesti nagradni fond za novinare  koji bdu radili istraživačke tekstove na temu korupcije na lokalnom nivou.

Najčitanije