15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

B2B – povezivanje operatora u oblasti pomorskog transporta i obalnog turizma

Foto UCG

Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore protekle sedmice organizovao je “B2B sastanak za operatore pomorskog putničkog prevoza i turističke operatore“ (“B2B meeting for Maritime Passenger Transport & Tourism Operators”) u u hotelu “The Chedi Luštica Bay” u Tivtu.

Cilj organizovanja sastanka je bio povezivanje operatora u sferi pomorskog putničkog transporta i turističkih operatora kako bi se obezbjedilo stvaranje sinergije i postizanje sporazuma o razvoju održivih turističkih destinacija na nivou programskih zemalja.

Na zadovoljstvo organizatora sastanku su prisustvovali predstavnici čak 27 kompanija među kojima su bili: operatori marina Bar, Zelenika, Porto Montenegro, Luštica Bay, Portonovi; operatori pomorskog prevoza putnika i agencije za putničke brodove i jahte – Barska plovidba, Allegra Montenegro, Boka Adriatic, Acquera Montenegro, Acquera Montenegro Travel, A+ Yachting, Montenegro Adventures; pružaoci usluga pomorskog prevoza putnika, smještaja, ronilački klubovi, itd. – Montenegro Submarine, Pro Diving, Yachting service Marković, Koložunj, Bella Boka, Adriatic Blue, Huma Kotor Bay Hotel & Villas, Sea Stars boat tours Kotor, brodovi Alexandra, Ship travel Dado Kotor, 3DArch, Project Advisory Group. Među pomenutim učesnicima prisustvovali su predstavnici partnerske institucije – Instituta za transport iz Tirane, kao i predstavnici institucija i operatora iz oblasti pomorskog prevoza putnika iz Albanije – Generalni pomorski direktorat Albanije, AMTC, Euroferies Port.

Predstavnici projektnog tima ispred Pomorskog fakulteta Kotor Univerziteta Crne Gore ukazali su na savremene trendove u oblasti pomorskog transporta i obalnog turizma.

Foto UCG

Prisutnima se predstavio Darko Kovačević, ekspert u oblasti podvodne arheologije i ronilačkog turizma, koji je ukazao na mogućnosti promovisanja Crne Gore kao nove destinacije ronilačkog turizma u Evropi i šire, te potencijalne implikacije na pojedine grane pomorske privrede i druge vidove turizma.

Drugi dio programa odnosio se na tematsku diskusiju učesnika kroz dvije B2B sekcije: Potencijali razvoja ferry servisa u okviru programske oblasti; Mogućnosti razvoja održivih destinacija pomorskog i priobalnog turizma.

Uz podršku moderatora učesnici su u direktnim B2B sastancima razmjenjivali iskustava, razmatrali mogućnosti međusobnog povezivanja i poslovne saradnje, kao i konkretne poslovne ideje, razmjenjivali mišljenja i razgovarali u vezi sa tematikom sastanka. Kao direktni rezultat sastanaka učesnici su potpisali 7 međuinstitucionalnih B2B sporazuma, od kojih su čak 3 potpisana između kompanija iz Albanije i Crne Gore, kojima su iskazali interesovanje za buduću saradnju i obezbjeđivanje održivosti rezultata PORTS 4.0 projekta.

Na zadovoljstvo svih učesnik moguće je očekivati da PORTS 4.0 klaster rezultira nekim budućim inicijativama o saradnji i širenju mreže učesnika koji će svojim zalaganjem doprinijeti uspostavljanju održivih tranzitnih i transportnih aktivnosti među programskim zemljama, te istraživačkih i razvojnih aktivnosti na temu održivih i zelenih tehnologija u oblasti plave industrije.

Sastanak je organizovan u okviru projekta “PORTS 4.0 Partnership for prOmotion of a maRiTime cross-border Strategy” finansiranog kroz program Interreg CBC Italija-Albanija-Crna Gora.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije