18 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – samo tri opštinske firme i ustanove su po platama iznad državnog prosjeka

Tivat – Centar

Prosječna zarada zaposlenih u preduzećima i javnim ustanovama čiji je osnivač i jedini vlasnik Opština Tivat, trenutno iznosi nešto više od 482 eura – proizilazi iz analize podataka dostupnih u finansijskim izvještajima, odnosno finansijkim planovima tih privrednih subjekata.

U četiri preduzeća i tri javne ustanove čiji je osnivač tivatska Opština, trenutno su ukupno zaposlena 232 radnika, od čega najviše – 106 zaposlenih radi u Komunalnom preduzeću. Sa 56 radnika, drugi po obimu najveći poslodavac među ovim firmama i ustanovama je preduzeće Vodovod i kanalizacija, u JU Centar za kulturu radi 22, preduzeću Parking servis 19, Autobuskoj stanici Tivat 14 zaposlenih, dok JU Sposrtka dvorana ima 9, a JU Muzej i galerija 6 radnika.

Najveću prosječnu platu u iznosu od 551 euro, primaju zaposleni u Centru za kulturu Tivat čiji je direktor Neven Staničić. U jednom od najuspješnijih lojalnih preduzeća – Vodovodu i kanalizaciji kojim rukovodi Alen Krivokapić (DPS) prosječna zarada je 549 eura, dok u JU Muzej i galerija kojoj je na čelu mr Jelene Bujišić (DPS) zaposleni u prosjeku primaju po 522 eura.

Samo te tri opštinske firme i ustanove u Tivtu su po platama iznad državnog prosjeka koji prema posljednjim podacima Monstata, iznosi 512 eura. Ipak i ove tri firme su po primanjima njihovih radnika daleko od ukupnog prosjeka svih isplaćenih zarada u Tivtu koji po Monstatu, iznosi 675 eura.

U Komunalnom preduzeću gdje je direktor Vlado Đukićć (DPS), prosječna zarada iznosi 460 eura, koliko i u preduzeću Parking sistem na čijem je čelu Slaviša Ognjanović (DPS). Parking servis je sa prosjekom od samo 319 eura po zaposlenom donedavno bio na dnu liste opštinskih preduzeća i ustanova po visini plata, što je rezultiralo velikim nezadovoljstvom i brojnim sukobinama sindikata i većeg dijela zaposlenih sa direktorom Ognjanovićem, ali je u međuvremenu u toj firmi potpisan novi Kolektivni ugovor. To je rezultiralo i znatnim povećanjem plata, pa tako sada čak i najmanja zarada koju prima neki zaposleni u PST iznosi 417 eura.

U JU Sportska dvorana kojoj je na čelu Dalibor Petković (SD) i zaposleni u prosjeku primaju po 426 eura, dok je prosječna plata u preduzeću Autobuska stanica Tivat kojim rukovodi Zoran Stanković (DPS) 410 eura.

Izvor:S.L

Najčitanije