30 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat: Zabrana šetanja u kupaćim kostimima, stop za električne trotinete na šetalištu

Tivat – foto Boka News

Zbog sve izraženijh problema te vrste koje su donijele proteklih nekoliko turističkih sezona u tom gradu, lokalne vlasti Tivta odlučile su da postrože komunalna pravila koja bi trebalo da prvenstveno turiste koji posjećuju taj grad, motivišu da se adekvatno ponašaju.

Na predlog Sekretarijata za saobraćaj i stambeno komunalne djelatnosti, odbornici su na sjednici SO Tivat 28. aprila, izglasali izmjene Odluke o komunalnom redu.

Njima je propisano da je na javnim površinama u Tivtu „zabranjeno kretati se i boraviti u kupaćim kostimima, kao i bez dijela odjeće u pješačkim zonama, gradskim parkovima, na trgovima i u užem gradskom jezgru“.

Ova zabrana, međutim, ne odnosi se na kupališne zone grada, što znači da će, naprimjer, i domaći i gosti moći da se u kupaćim kostimima kreću po dijelu Šetalištu Iva Visina u blizini gradske plaže, ali ne i po gradskoj rivi Pine kao što je to do sada nerijetko bio slučaj.

-Razvojem Tivta kao turističke destinacije pored mnoštva pozitivnih trendova, prepoznata su i neka ponašanja koja nisu svojstvena domicilnom stanovništvu i koja prethodnom Odlukom o komunalnom redu, zbog navedenog nije bilo potrebno posebno definisati.

Turisti traže hladovinu – foto čitalac – arhiv Boka News

Naime, kako je učestalo kretanje i zadržavanje lica u kupaćim kostimimima kao i bez osnovnog dijela odjeće na mjestima koja za to nisu predviđena, a u namjeri da Tivat ostane prepoznat ka miran, uredan i grad u kome se poštuju kodeks ponašanja i vrijednosti, to se pristupilo dopuni odluke na ovaj način-stoji u obrazloženju izmjena Odluke o komunalnom redu.

Licima koja bi prekršila novouvedene zabrane kretanja po gradu u kupaćim kostimima ili previše obnaženima na javnim površinama, sada tako prijete novčane kazne u rasponu od 20 do 1.000 eura.

Lokalni parlament prihvatio je i izmjene i dopune Odluke o regulisanju saobraćaja na području opštine Tivat, kojima su proširene pješačke zone u gradu.

Pored postojećih pješačkih zona: Ulice mršala Tita, Šetališta Iva Visina i Obale Filipa Miloševića u Donjoj Lastvi, uvedene su i nove i to na potezu od raskrsnice sa ulicom Ruljina do ugostiteljskog objekta „Doria“ u Donjoj Lastvi, šetalište Pine obala, te Veliki i Mali gradski park.

U svim tim pješačkim zonama je uvedena eksplicitna zabrana „kretanja električnih trotineta i drugih sličnih vozila“.

-Suštinski razlog za izmjenu i dopunu Odluke o regulisanju saobraćaja na području opštine Tivat jeste u prepoznavanju problematike u vezi sa ugrožavanjem bezbjednosti pješaka.

Naime, svjedoci smo sve češće upotrebe električih trotineta i sličnih lakih električnih vozila, a koja nisu zakonom definisana, kao i bicikala, čijom neprimjerenom upotrebom se dovode u opasnost životi svih pješaka, naročito u pješačkim zonama-obrazložili su iz Sekretrijata za saobraćaj i komunalno-stambene poslove uvođenje ovih izmjena.

Njima je pored ostaloga, uvedena i obaveza biciklistima da se kreću isključivo biciklističkim stazama i trakama tamo gdje one postoje, a da na drugim mjestima gdje takvih staza i traka nema, biciklisti poštuju obaveze i pravila iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Iako je prvobitni predlog Sekretartijata bio da se uvede zabrana vožnja bicikala u svim starim i novoproglašenim pješačkim zonama, ipak je amandmanom koji je podnio predsjednik Opštine Željko Komnenović, na kraju usvojeno da zabrana kretanja bicikala važi svakodnevno u intervalu od 19 do 23 sata samo na šetalištu Pine, Ulici maršala Tita i Šetalištu Iva Visina.

Vozačima električnih trotineta i sličnih vozila, koji budu vozili po zabranjem pješakim zonama, prijete novčane kazne u iznosu od 20 do 500 eura.

/Siniša Luković/

Najčitanije