26.2 C
Kotor

Slušaj online radio

TO Kotor nastavlja sa kampanjom – Učinimo naš grad eKOzonom

Kotor – foto Boka News

U susret novoj turističkoj sezoni, želimo da motivišemo naše drage sugrađanke i sugrađane da se priključe opšte poznatoj dobroj praksi smanjenog korišćenja motornih vozila na relacijama kraćim od 2 km udaljenosti od glavnog gradskog jezgra, poručuju iz TO Kotor.

Na taj način ćemo doprinijeti smanjenju već velikog opterećenja na saobraćajnu infrastrukturu, koja čitavoj lokalnoj zajednici otežava svakodnevno funkcionisanje, naročito u jeku sezone.

Ovom dobrom praksom se isto tako doprinosi smanjenju karbonskog otiska i zaštiti životne sredine i našeg grada. Kalkulatori karbonskog otiska su dostupni online, tako da možete na veoma jednostavan način izračunati koliko iznosi vaš karbonski otisak na mjesečnom ili godišnjem nivou i na koji način ga možete smanjiti.

Potom, pješačenjem, vožnjom bicikala umjesto korišćenjem automobila doprinosimo sopstvenom fizičkom i mentalnom zdravlju, kao i poboljšanju kvaliteta života. Opšte je poznata činjenica da je preporučeni broj koraka na dnevnom nivou 10000, što je ekvivalent pređenih 8km. Samo ovim jednostavnim odricanjem od korišćenja automobila na ovako kratkim relacijama vi ste već na pola puta!

Na samom kraju, znate li da na godišnjem nivou potrošimo više stotina eura na gorivo, koje se utroši za vožnju na distanci od 2 km u oba smjera, i koje je uslijed inflacije svjesni smo u konstantnom porastu? Potom na amortizaciju automobila, na parking… Pored sačuvanog novca koji možete utrošiti na mnogo korisnije i ljepše stvari, čuvate i svoje živce izbjegavanjem saobraćajnih gužvi i dugotrajnom potragom za slobodnim parking mjestom, kao i dobro raspoloženje, kojem šetnja uvijek doprinosi. Morate priznati da je to mnogo ugodnije provedeno vrijeme!

Razloga je mnogo, a pozitivnih efekata još više, tako da nam preostaje da, samo uz malo dobre volje, kada smo god u mogućnosti, se vodimo ovom lijepom, korisnom i dobrom praksom i učinimo naš dragi Kotor eKOzonom!

TO Kotor

Najčitanije