31.9 C
Kotor

Slušaj online radio

U Evropi svaki dan umre 10.000 ljudi od kardiovaskularnih bolesti

Evropa – foto EPA

Kardiovaskularne bolesti su uzrok četiri smrtna slučaja od 10 u Evropi, što znači da od tih bolesti svaki dan na evropskom kontinentu umre 10.000 ljudi, a na godišnjoj razini četiri milijuna, izvijestila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), savjetujući Evropljanima da manje konzumiraju sol.

“Provedba politika u cilju smanjenja unosa soli za 25 posto mogla bi do 2030. spasiti oko 900.000 života izgubljenih od kardiovaskularnih bolesti”, rekao je Hans Kluge, regionalni direktor WHO-a za Evropu.

Na Starom kontinentu jedna odrasla osoba od tri između 30 i 79 godina pati od povišenog krvnog tlaka koji je često posljedica pretjerane konzumacije soli.

Problem prevelikog unosa soli

Čak 51 od 53 evropske zemlje dnevno prosječno konzumiraju količinu soli iznad najviše preporučene razine WHO-a od pet grama ili jedne čajne žličice, uglavnom zbog konzumacije prerađene hrane ili pretjeranog posezanja za grickalicama.

WHO upozorava da pretjerana konzumacija soli povećava arterijski tlak, koji je jedan od glavnih čimbenika za razvoj kardiovaskularnih bolesti koje mogu izazvati srčani i moždani udar.

Evropa ima najveću prevalenciju povišenog krvnog tlaka u svijetu, a muškarci imaju dva puta veći rizik od žena da umru od kardiovaskularnih bolesti.

Također, vjerojatnost da se od takvog tipa bolesti umre mlad, između 30 i 69 godina, je pet puta veća u istočnoj Evropi i središnjoj Aziji nego u zapadnoj Evropi.

Izvor:Hina

Najčitanije