14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

TO Tivat: Anketa pokazala za 22% građana Tivta turizam glavni izvor prihoda

Sa predstavljanja reyultata / foto TO Tivat

Turistička organizacija opštine Tivat danas je predstavila rezultate Ankete lokalnog stanovništva, sprovedene u martu mjesecu o.g. Namjera iste je bila da se istraže stavovi sugrađana o uticaju turizma na turističku destinaciju.

Najviše anketiranih građana je sa područja Tivat centar (52,3%), starosne dobi od 30 do 45 godina (45,5%), a dominiraju anketirani građani sa visokim obrazovanjem (58,1%). Turizam je dodatni izvor prihoda za 39,3% ispitanika, turizmom se ne bavi 38,7%, dok je za 22% građana turizam glavni izvor prihoda.

Na osnovu odgovora građana datih na pitanja iz ankete možemo zaključiti da turizam svima omogućava bolji život koji donosi više koristi nego štete. Većina stanovnika Tivta su zadovoljni dosadašnjim razvojem turizma u opštini i smatra da im turizam pozitivno utiče na način života, običaje i kulturu, dok se kao najveći izazovi i glavna ograničenja sa kojima se Opština Tivat suočava u svom turističkom razvoju navode se saobraćajna infrastruktura (20,2%), nedovoljno dobro rješenje kanalizacija i kišne drenaže (11,6%) i prevelika izgrađenost, odnosno greške u pejzažnoj arhitekturi (10,4%). Nakon toga slijede neadekvatno odlaganje‚otpada i nedostatak javnog prevoza. Stanovnicima Tivta u toku glavne turističke sezone najviše smeta gužva u saobraćaju (90,8%), problemi sa parkiranjem (81,5%), zagađenje mora (58,8%), a najmanje smetaju turisti koji remete javni red i mir, buka, gužva na plažama i u domovima zdravlja.

U odnosu na budući razvoj turizma u opštini Tivat i predlozima za unaprjeđenje turističke ponude, građani Tivta su mišljenja da veću pažnju treba posvetiti kvalitetu doživljaja nego broju turista, povećanju broja hotela i soba, dok broj kreveta u privatnom smještaju ne treba značajnije povećavati. Takođe su mišljenja da broj, kvalitet i raznovrsnost ugostiteljskih objekata treba dodatno povećavati, a nautičke vezove u marinama i lukama pokušati zadržati na postojećem nivou. Vrlo je značajno da se, po mišljenju lokalnog stanovništva, zaleđe opštine treba brže turistički razvijati i na to se treba u budućem razvoju opštine Tivat posvetiti posebna pažnja. U prilog tome idu i komentari koje su građani imali prilike da iskažu u ovoj anketi.

Aktivnostima koje su realizovane u prethodnom periodu, anketirani stanovnici Tivta su više nego zadovoljni: „Tivatske ljetne fešte 2019“ (69,5%), „Organizacija Zimske bajke 2019/20“ (68,9%), „Započet proces pristupa programu ‘Green destinations’ i Top 100 nagrada 2020” (65,3%) i „’TransformaTivat’ – oslikavanje električnih ormarića” (53,7%).

Lokalno stanovništvo naše opštine o turističkoj ponudi Tivta se najviše informiše preko Facebooka i Instagrama, zatim slijede Viber zajednica Opštine Tivat, web portali www.tivat.travel i lokalni informativni portali, zatim web portal www.opstinativat.me, kao i štampani mediji.

Rezultati Ankete lokalnog stanovništva vrlo jasno ukazuju na potencijalne slabosti i prednosti turističke ponude našeg grada. Stavovi i mišljenje lokalnog stanovništva su veoma važni u daljem održivom razvoja turizma opštine Tivat što je značajno imati u vidu prilikom projektovanja aktivnosti u daljem razvoju i unaprjeđenju Tivta kao turističke destinacije.

Najčitanije