11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Šibenik- postavljena podmorska instalacija s kamerom: ‘Da vidimo koliko će se promijeniti ponašanje riba‘

Instalacija – foto HRT

Ispred šibenskog kupališta Martinska i postaje Instituta “Ruđer Bošković” postavljena je podmorska instalacija autora Zorana Lučića kojom se želi upozoriti na svjetski problem zagađenosti mora i devastacije ribljeg fonda, piše HRT.

Lucina je kugla zemaljska “odradila” već nekoliko ekoloških performansa – od ljeta 2019. i Svjetskog prvenstva u jedrenju.

– Skupljali smo plastične boce u nju i ukazali na taj problem plastike pa smo onda imali na “Light is Lifeu”  i ona je bila – rekao je Zoran Lučić Luca, autor instalacije.

Posljednja kopnena instalacija – bila je pandemijska: Svijet protiv COVID-a. A sad seli u podmorje s novom zadaćom! Na lokaciju s koje kamera instituta Ruđer Bošković šalje živu sliku već sedam godina.

– U to vrijeme smo zabilježili kakvo je ponašanje riba, populacija. I sad ćemo vidjeti kako će se ti uvjeti promijeniti kad se ovakav jedan antropogeni utjecaj kad se ovakav sustav postavi dolje. Da vidimo koliko će se promijeniti ponašanje riba i kako će se one adaptirati na to – rekao je Neven Cukrov s Instituta Ruđer Bošković.

Kugla leži na dubini od osam metara. I bit će osvijetljena, nekoliko sati svake večeri da ne remeti previše ritam morskih bića.

– Moći će se pratiti 24 sata ponašanje biljnog i životinjskog svijeta u odnosu na tu instalaciju na stranicama – podvodna kamera Martinska – kazao je Zoran Lučić Luca.

Akciji postavljanja instalacije, koja ukazuje na važnost zaštite mora, pridružile su se lokalne ustanove, klubovi i organizacije. Jer zagađenje, posebice mikroplastikom, sve je veći problem jadranski, ali i globalni!

– Moramo svi biti iskreni i reći da ta plastika u moru završava, na žalost, ljudskom aktivnošću. Tako da je vrlo važno da svaki dan o tomu razmišljamo, a ne samo danas na Dan planeta Zemlje – poručila je Sanja Slavica Matešić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove.

– Ovo je raritet – sama kamera. Vrlo je gledana! Šibenik se nalazi na ušću rijeke Krke, bogat je ribom, bogat je školjkama. Ovo je akvatorij prekrasan, normalno da ga treba zaštititi. Ovo je samo jedna poruka koja simbolizira to sve – rekao je Dino Karađole, direktor Ured TZ grada Šibenika.

Instalacija Save Our Seas ostat će pod morem godinu dana, javlja HRT.

Najčitanije